NOVI PAPA JE FRANJO

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. ožujka 2013. - 20:37
Autor: 

Franjo I, isusovac i argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio novi je papa, objavio je u srijedu navečer kratko nakon 20 sati s balkona bazilike svetog Petra kardinal protođakon, Francuz Jean-Louis Tauran čuvenom izrekom "Habemus Papam" (imamo papu).
Novi poglavar Katoličke crkve papa Franjo I izašao je u srijedu u 20 sati i 20 minuta pred vjernike na balkon bazilike svetog Petra, zahvalio se kardinalima na izboru i pozvao vjernike da mu se prvo pridruže u molitvi za papu u miru Benedikta XVI.

"Sada ćemo započeti taj put biskupa i naroda, put ljubavi i povjerenja među nama, molimo za nas, molimo za cijeli svijet da ostvarimo bratstvo", rekao je novi papa nakon molitve i zamolio vjernike da se pomole za njega. Papa je potom uputio svoj blagoslov Urbi et orbi, gradu i svijetu.
Papa Franjo I se nakon svog prvog obraćanja vjernicima u svojstvu poglavara Katoličke crkve u 20 sati i 34 minuta povukao s balkona bazilike Svetog petra zaželjevši svima "laku noć".
Ukupno 115 kardinala u srijedu predvečer izabralo je nasljednika Benedikta XVI. i 266. papu u povijesti Katoličke crkve dvotrećinskom potporom, odnosno, u ovom slučaju, s najmanje 77 glasova. Nakon što je prihvatio izbor, novi poglavar Katoličke crkve je upitan kojim će se imenom zvati a nedugo potom je otišao u "sobu suza", malenu prostoriju uz Sikstinsku kapelu, u kojoj se odjenuo u papinsku reverendu i pripremio se za izlazak na balkon bazilike svetog Petra.
Izbor novog pape tradicionalnom rečenicom "Habemus Papam" (imamo Papu) objavio je kardinal protođakon Francuz Jean-Louis Tauran. Novi rimski biskup, s crvenom mocetom na sebi i papinskim palijem preko ramena, potom se predstavio i podijelio svoj prvi blagoslov Urbi et orbi (gradu i svijetu) i u tom je trenutku počeo novi pontifikat.
Objavu izbora novog poglavara Katoličke crkve bijelim dimom oko 40.000 vjernika okupljenih na trgu Svetog Petra popratilo je uzvicima "Živio Papa", a u očekivanju objave imena novog pape vjernici su u potpunosti ispunili trg. Izbor novog papa popraćen je zvonjavom crkvenih zvona i u Hrvatskoj.
U 20. stoljeću bilo je osam konklava, a trajale su od dva dana 1939. i 1978., do pet dana 1922. Prosječan broj glasovanja potrebnih da se izabere papa bio je osam. Konklava na kojoj je 19. travnja 2005. izabran kardinal Ratzinger počela je dan ranije. Papa Franjo, isusovac iz Buenos Airesa, izabran je u petom glasovanju.