POČELO DRŽAVNO PRVENSTVO U DEBATI

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 02. ožujka 2013. - 8:27
Autor: 

Državno prvenstvo srednjoškolaca u debati za ovu školsku godinu, počelo je juče u Tivtu u organizaciji Centra za kreativnu komunikaciju "Logos" iz Podgorice, Srednje mješovite škole "Mladost" i Općine Tivat i trajaće do nedjelje.
Na svečanosti otvaranja prvenstva, održanoj u zgradi Općine Tivat, učesnike i goste iz Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva i tamošnjeg debatnog kluba "Ad Factum" koje je prvak BiH, pozdravili su sekretar za društvene djelatnosti Općine Tivat Bosiljka Radonjić, Krsto Vuković iz "Logosa" i dekan Fakulteta za državne i evropske studije iz Podgorice dr Đorđije Blažić.

"Mi školujemo kadrove koji će za 10 godina voditi ovu državu, a bez lijepog govorništva ne može se voditi ni država, ni sutra institucije Europske unije."- kazao je Blažić dodajući da fakultet kojim rukovodi, poklanja veliku pažnju retorici kao vještini i da će uskoro upisati sedmu generaciju polaznika posebne Škole retorike koju vodi prof.dr. Radovan Radonjić.
"Debata je posebna metoda koja se posljednjih godina primjenjuje u svim segmentima obrazovanja, metod koji na zanimljiv i dinamičan način omogućava usvajanje znanja iz svih oblasti. Kroz nju upoznajete umjetnost, učite filozofiju, savladavate znanstvene discipline, upoznajete različite kulture, a sve to pararaleno usavršavajući dobre govorničke vještine. Dobar govornik se ne rađa, nego se postaje upornim vježbanjem i strastvenom željom da se govornička vještina savlada."- kazala je, otvarajući prvenstvo, direktorica SMŠ "Mladost", profesorica Jovanka Vujačić.
Državno prvenstvo srednjoškolaca Crne Gore u debate, u Tivtu je okupilo oko 100 učenika iz 12 crnogorskih gradova, koji će se u 30 ekipa, takmičiti kroz četiri obavezne debate u Karl Popper formatu kao i u svjetskom formatu u polufinalu i finalu.
Odabrane su dvije teme koje učenici pripremaju sa svojim profesorima: "Odliv mozgova treba regulisati" i "Školske propise treba pooštriti" a druge dvije teme će biti zadate takmičarima na licu mjesta. Takmičenje je tako juče poslijepodne počelo debatom na temu "Novac je najvažniji".
Siniša Luković