PREZENTIRAN PROJEKAT OŽIVLJAVANJE GRADSKIH TRGOVA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 16. veljače 2013. - 12:58
Autor: 

Završna prezentacija projekta Oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima, koji sprovodi NVO "Expeditio" održana je u petak na pjaci ispred crkve Sv. Josipa (pored starog zatvora).
Projekat je prezentirala Sandra Kapetanović koja je kazala da je osnovni cilj projekta oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima kroz različite vrste aktivnosti posebno kroz aktivno učešće zajednice i pokušaj da se utiče na promjenu i primjenu javnih trgova.

"Kroz učešće svih zainteresiranih strana mapirali smo prostore, imali različite aktivnosti od konkretnih intervencija u prostoru do razmjene iskustva sa kolegama u regionu da bi definisali smjernice koje će biti od koristi kao model za Kotor tako i druge gradove u Crnoj Gori. Projekat je realizovan u Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori a kao pilot gradovi su odabrani Tirana Drač Skopje i Kotor"- kazala je Kapetanovićka.
Kao rezultat realizacije projekta nastala je publikacija „Smjernice za oživljavanje javnih prostora”, koja sadrži izbor prevedenih tekstova sa primjerima dobrih praksi planiranja, korišćenja i upravljanja otvorenim javnim prostorima, koji mogu biti korisni u razmatranju budućih aktivnosti vezanih za unapređenje i oživljavanje trgova i ostalih javnih prostora u gradovima Balkana. Publikacija je namijenjena stručnjacima i predstavnicima državnih institucija i lokalnih samouprava koje djeluju u oblasti planiranja i uređenja prostora. Takođe, smjernice mogu biti izvor inspiracije i za ostale zainteresovane strane - predstavnike biznis i civilnog sektora, kao i sve građane koji žele da bolje i više koriste prostor na trgovima i ostalim javnim površinama u svom gradu.
Na prezentaciji je prikazan kratki film o projektu, koji je realizirao Dušan Vuleković iz Kotora.
Projekat je implementiran u periodu siječanj 2011– prosinac2012. godine.
Projekat "Oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima" sproveli su zajednički Co-PLAN, Institute for Habitat Development (Albanija), POLIS Univerzitet (Albanija), Koalicija za održivi razvoj (Makedonija) i Expeditio (Crna Gora).
Projekat je realizovan uz podršku Švicarskog programa za kulturu na Zapadnom Balkanu (SCP).