KRIVOKAPIĆ: ULAZAK RH U ČLANSTVO EU ZA CRNU GORU JE INSPIRACIJA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. veljače 2013. - 12:24
Autor: 

Skori ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije za Crnu Goru je iskustvo, ali i inspiracija kako se treba ustrajno boriti i postizati europske vrijednosti, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.
"To je uspjeh zemlje koja je kroz izuzetan napor vratila svoju punu državnost a istovremeno osigurala tako brz demokratski razvoj koji je doveo do punopravnog članstva u EU, kao prave mjere i prave nagrade za ta velika postignuća i veliki napor i to je ne samo iskustvo nego i inspiracija za Crnu Goru kako se treba ustrajno boriti... i postizati europske vrijednosti", rekao je Krivokapić u izjavi za novinare nakon sastanka sa svojim domaćinom, predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom.

Leko je kazao novinarima da je s Krivokapićem razmijenio stajališta i iskustva dviju zemalja na razvojnom putu te putu u EU i euroatlantske integracije.
"Mogu sa zadovoljstvom konstatirati da se odnosi Crne Gore i Hrvatske razvijaju u pravom smjeru, da su svakim danom sve bolji i sada zaslužuju kvalifikaciju vrlo dobri", istaknuo je Leko. Po njegovim riječima, ti će odnosi uskoro postati partnerski jer je put Crne Gore prema europskim integracijama započet "što nas u Hrvatskoj veseli".
"S obzirom da Crna Gora ide ubrzano u EU, a Hrvatska će postati i formalno članica EU-a 1. srpnja ove godine, postoji puno razloga, puno potrebe da u tim europskim nastojanjima koordiniramo svoja stajališta", rekao je Leko istaknuvši da je Hrvatska spremna podijeliti s Crnom Gorom svo svoje iskustvo koje je stekla u pristupnim i pretpristupnim procesima.
Crna Gora je zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji i započela je pristupne pregovore 29. lipnja prošle godine.
"Nemjerljiva je pomoć koju Hrvatska daje na tom putu cijelo vrijeme, a sada će još više, kao vrata Balkana za EU sa svježim iskustvima iz europskih integracija", rekao je Krivokapić.
Leko i Krivokapić su se složili da ima još prostora za suradnju na svim područjima, a posebice za suradnju dvaju parlamenata.
Predsjednik Skupštine Crne Gore također se sastao s premijerom Zoranom Milanovićem, a primit će ga i predsjednik Ivo Josipović.