IX. SUSRETI U ROVINJU

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 12. studenog 2012. - 11:20
Autor: 

U Rovinju su završeni IX. susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj. Ovaj tradicionalni skup trajao je dva dana, 8. i 9. studenoga, a organiziran je pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika i Matice hrvatske, uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rovinja. Naglasak cjelokupne manifestacije bio je na Hrvatima u Crnoj Gori, a posebno na književno stvaralaštvo najvećeg hrvatskog pjesnika u emigraciji, Viktora Vide, kao i na politički položaj Hrvata Boke kotorske. Hrvatsku nacionalnu manjinu na rovinjskom susretu predstavili su: Desanka Matijević, pjesnikinja, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", Miroslav Sindik, pjesnik i Adrijan Vuksanović, pjesnik i novinar Dux radija.

Na početku ove kulturne manifestacije nazočne je pozdravio, jedan od utemeljitelja Susreta, Branimir Crljenko, koji je rekao: "Hrvatska može služiti kao odličan primjer drugima u očuvanju i zaštiti kulture manjinskih naroda". Također, on je najavio tiskanje zbornika u kojem će biti sabrani vrijedni tekstovi i materijali s prethodnih susreta.
Nazočne su pozdravili i Davorin Flego, predsjednik Gradskog vijeća Rovinja, Ana Bedrina iz Matice iseljenika u Puli i Katarina Hinić, ispred novoutemeljenog Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Profesorica Sonja Dušić je predstavila sudionike susreta, koji su potom govorili o svom stvaralaštvu. Tom prigodom nastupili su: Ana Schoretits Šoretić, Robert Hajszan, Zvonimir Deković, Ljubica Kolarić - Dumić, Tomislav Milohanić, Antonio Sammartino, fra Šimun Šito Ćorić, Alojz Štoković, Đuro Vidmarović, Desanka Matijević, Miroslav Sindik i Adrijan Vuksanović. Mlada talijanska pjesnikinja Romina Floris govorila je svoje stihove. Oduševljenje publike izazvao je fra Šimun Šito Ćorić, koji je na gitari i uz pratnju zbora Hrvatskog kulturnog društva "Franjo Glavinić" otpjevao pjesmu "Ne mogu da te zaboravim", čiji je i autor. Pored glazbenog dijela, događaj su upotpunile i recitacije pjesama Viktora Vide, koje su izveli Milan Medak i Stjepan Lukavečki.
Zvonimir Deković je upoznao posjetitelje s nakladničkom djelatnošću Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" i ukratko predstavio izdanja koja su tiskana pod okriljem udruge, na čijem je čelu. Desanka Matijević, Miroslav Sindik i Adrijan Vuksanović su prve večeri čitali svoje pjesme.
Drugi radni dan Susreta bio je rezerviran za Stručno - znanstveni skup o standardima zaštite manjina s predstavljanjem publikacija o hrvatskoj manjini u Boki kotorskoj i crnogorskoj u Istri.
Uz 100. obljetnicu rođenja Viktora Vide, o njegom životu i djelu govorio je Đuro Vidmarović. Zanimljive detalje o ovom bokeljskom pjesniku iznio je i fra Šimun Šito Ćorić. Na skupu je predstavljena vrijedna knjiga Alojza Štokovića "Crnogorsko nasljeđe u Istri", o kojoj su govorili Elvis Orbanić i sam autor. Posebnu pozornost svih nazočnih izazvalo je predavanje Zvonimira Dekovića na temu "Politički položaj Hrvata u Boki kotorskoj XX. stoljeća", nakon koje su posjetitelji postavljali brojna pitanja. O knjizi Đura Vidmarovića "Hrvati Boke kotorske kroz povijest" govorio je Adrijan Vuksanović i sam autor, dok je Ljubica Kolarić - Dumić predstavila je, književnika iz Srijema, Živka Beretića. Zanimljivo predavanje imao je fra Šimun Šito Ćorić o stvaraocu Lucijanu Kordiću, pod imenom "Književnik Lucijan Kordić, paradigma hrvatskog političkog emigranta", a Ana Schoretits Šoretić imala je izlaganje "Hrvatska i njemačka stonoga - kako se razlikuju u kretanju?". Na kraju je Adrijan Vuksanović upoznao auditorijum s temom "Književnost Hrvata Boke kotorske s osvrtom na nakladničku djelatnost XX. stoljeća".
Kako je bilo na IX. susretima u Rovinju možete pogledati na našim fotografijama.