SRBIJA I RH MORAJU POMOĆI HRVATE U VOJVODINI

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. listopada 2012. - 10:17
Autor: 

Opstojnost Hrvata posebice očuvanje njihova kulturnog identiteta i tradicije u Vojvodini moraju pomoći Srbija kao država u kojoj žive i Hrvatska kao njihova matica, istaknuto je u subotu na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, gdje je predstavljen nakladnički projekt "Godina hrvatskih velikana u Vojvodini".
"Srbija, uz potporu Hrvatske, treba pomoći da se sačini popis hrvatskih kulturnih dobara u Vojvodini i Srbiji jer kultura, kulturne vrijednosti, tečevine i tradicija vojvođanskih Hrvata nisu samo folklor i tamburica. Bez očuvanja temeljnih kulturnih vrijednosti nećemo dobro stajati ni u uspješnom promoviranju vrijednosti i osebujnosti koje Hrvati imaju kao zajednica u Vojvodini i Srbiji", rekao je hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak. Podsjetivši na dobru dosadašnju suradnju dvije države na polju kulture, hrvatski je veleposlanik sugerirao kako Srbija ubuduće može značajno pomoći i pridonijeti u osnivanju, radu i financiranju institucija koje će funkcionirati u okviru manjinske zajednice Hrvata.

"Ne želim ovom prigodom govoriti o politici, ali svi zajedno trebamo iskoristiti to što ljudi nisu sumnjičavi prema kulturi", rekao je Kuprešak, podsjetivši i na zajedničku definiciju kulture i kulturnih vrijednosti što ih promovira Europska unija kao jednako pravo svih građana Europe. Kuprešak je istaknuo i potrebu boljeg komuniciranja "Vlade Republike Hrvatske i hrvatske zajednice u Srbiji", naglasivši da se to može prije svega očitovati upravo kroz projekte kulture.
"Mi jednako želimo biti integralni dio i naše matice i naše države u kojoj živimo i radimo. A želimo li računati na vlastitu opstojnost, moramo još puno toga učiniti", ocijeno je Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koji je zajedno s Novinsko-izdavačkom kućom "Hrvatska riječ" realizirala izdavački projekt "Godina hrvatskih velikana u Vojvodini".
U okviru tog projekta predstavljene su knjige Ante Evetovića Miroljuba "Vječnosti doba", Ante Jakšića "Duše zemlje", Balinta Vujkova "Što u oca to u dice" te monografija "Prognanik iz svijeta svjetlosti: život i djelo Stanislava Prepreka" koju je priredio Ivan Balenović.