POVJEST RIBARSTVA U BOKI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 16. listopada 2012. - 10:15
Autor: 

Gost emisije „Eko zeleno plava Boka" bio je direktor Instituta za biologiju mora iz Kotora dr. Aleksandar Joksimović koji je juče održao predavanje na temu „Povjest ribarstva u Boki kotorskoj od 19 do 21 stoljeća" u sklopu znanstvenenog skupa "Jadranski korjeni – neizbrisivi povjesno-kulturni temelji jedinstva".
Ribarstvo je bila oduvjek veoma značajna grana o čemu svjedoče pisana dokumenta još iz 14.stoljeća koja se nalaze u Arhivu grada Kotora. Ribarstvo se u zlivu razvijalo kroz stoljetnu smjenu vlasti i civilizacija na ovim prostorima.
Imamo pisane dokumente zakone i pravilnike koje se odnose na ribarstvo još iz vremena Venecije koji se tiču zaštite mora i ribolova te se nastavlja kroz vrijeme vladavine Austrougarske pa do današnjih dana. Tu je tradicionalan način ribolova svjećarenje kao njzastupljeniji način ribolova, konzerviranje ribe soljenjem, trgovina ribe sa Italijanima i Grcima, kupovina ribarskih alata, učešće cijelih obitelji u procesu ribarenja pa i žena što ptvrđuju stare fotografija. Moja namjera je bila upravo da dam jedan kompletan presjek značaja ribarstva, kroz razne države i sisteme, stoljeća i decenije kroz koje prošlo ribarstvo na ovom područiju, kao jedna veoma značajna grana istakao je dr. Aleksandar Joksimović.

Audio: Dr. Aleksandar Joksimović