ORGANSKA PROIZVODNJA I TURIZAM BUDUĆNOST G. LASTVE I VRMCA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 08. rujna 2012. - 10:20
Autor: 

U sklopu radionice pod nazivom „Poljoprivreda, pejzaž i ekonomski razvoj" koja se održava u Gornjoj Lastvi od (1.-10.rujna) juče je održana panel diskusija na teme istraživanja mogućnosti obnove i budućeg razvoja poljoprivrede u Gornjoj Lastvi i na brdu Vrmac kao širem prostoru, animiranje stanovništva u proizvodnji organske hrane, promociji Vrmca kao parka prirode, koji je prepoznat u Prostorno urbanističkom planu Tivta te očuvanju i promociji prostora kao kulturnog pejzaža.
Panel diskusiju je otvorio Princ Nikola Petrović koji je istakao zanačaj očuvanja ambijentalne cijeline Gornje Lastve i Vrmca, te je istakao značaj unapređenja i definisanja aktuelnog stanja, kako bi se kroz radionicu definisle ideje i riješenja socijalne i ekonomske revitalizacije cijelog prostora.

Jedna od tema radionice je bila i permakultura koja pomaže izgradnji zdravog društva i samoodrživog poljoprivrednog sistema koji se razvija po ugledu na prirodne ekosisteme, te kako iskoristiti sve potencijale ove zone i na koji način premostiti prepreke u revitalizaciji i ekonomskoj varolorizaciji Vrmca i Gornje Lastve kroz poljoprivrednu proizvodnju i turizam a u skladu sa prirodom.
Goste i učesnike radionice i u ime Općine Tivat pozdravila je glavni administrator Jovanka Laličić. O organskoj poljoprivredi u Crnoj Gori i njenom značaju predavanje je održala prof. dr. Nataša Mirecki sa Biotehničkog fakulteta u Podgorici, dok je o melioraciji zemljišta govorio Mirko Knežević, takodje sa Biotehničkog fakulteta. Nakon predavanja održana je diskusija na temu o obnovi poljoprivredne djelatnosti, i kako je vide učesnici radionice, studenti završnih godina poljoprivrednih fakulteta iz Pariza( Ecole Normale Superieure de Paris) i Podgorice, Prirodno matematičkog fakulteta – odsjek biologija iz Podgorice kao i domicilno stanovništvo. U panel diskusiji osim studenata učestvovali su i Aleksandra Kapetanović, NVO "Expeditio" prof. Danka Petrović, Prirodno – matematički fakultet – odsjek Biologija, Marija Nikolić NVO "Napredak", Sanja Svrkota NVO "Green Home".
U Crnoj Gori postoji 15 proizvođača sa sertifikatom organskih proizvođača, 15 ih je u prelaznom periodu dok oko stotinjak proizvođača je ušlo u proces kontrole kako bi dobili organic sertifikat. Budućnost je u proizvodnji organskih autohtonih poljoprivrednih proizvoda koje možemo ponuditi turistima a koji sve više traže takve proizvode - kazala je za naš radio prof. dr Nataša Mirecki.
Radionica "Poljoprivreda, pejzaž i ekonomski razvoj" se realizuje se uz podršku Fondacije „Petrović Njegoš" i projekta CSEinHeritage - Uključivanje civilnog društva u očuvanje graditeljskog kulturnog nasljeđa na području Zapadnog Balkana, koji NVO „Expeditio" implementira u okviru IPA programa Evropske komisije, NVO „Green Home« Podgorica i NVO Kulturno zavičajno udruženje „Napredak" iz Gornje Lastve.
Audio: Princ Nikola Petrović