"LEDA" M. KRLEŽE NA KOTOR ART-U

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 17. srpnja 2012. - 10:44
Autor: 

Predstava "Leda" Miroslava Krleže, u režiji Anice Tomić i dramaturškoj obradi Jelene Kovačić, premijerno će biti izvedena u petak 20. srpnja u Staroj ljevaonici u Kotoru u okviru Međunarodnog festivala Kotor Art, koji je sa Zagrebačkim kazalištem mladih (ZKM) i Kraljevskim pozorištem Zetski dom iz Cetinja koproducent predstave.

Riječ je o, kako se navodi u priopćenju ZKM-a, "intrigantnom čitanju" slavnog Krležinog komada iz ciklusa 'O Glembajevima' u interpretaciji redateljice i dramaturginje koje su se već potvrdile ne samo autorskim projektima "Oprostite, mogu li vam ispričati..." i "Ovo bi mogla biti moja ulica", nego i reinterpretacijama klasika dramske književnosti.
"'Leda' Anice Tomić predstava je raspršenog središta u kojoj svaki prizor nosi svoju težinu i autonomnost, originalnost pristupa, snažnu singularnost kao i bezvremenitost, što je samo potvrda koliko je Krleža živ dramski pisac kod kojeg kazališna praksa nalazi i nalazit će nadahnuća, čemu je rečena inscenacija samo još jedna potvrda koja ne može nikoga ostaviti ravnodušnim", ističe se u priopćenju.
Poštujući predložak, Tomić i Kovačić dubokim i bolnim rezovima analiziraju komediju jedne noći karnevala, hrabro pokazujući tko i kakvi su u suvremenom kontekstu likovi o kojima je Krleža pisao prije 82 godine, dodaje se.
Glumačku postavu čine zagrebački i crnogorski glumci Ksenija Marinković, Nataša Dorčić, te Srđan Grahovac, Mirko Vlahović i Dejan Ivanić. Kostimografkinja je Doris Kristić, a glazbu je skladao Frano Đurović.
Predstava će nakon Kotora biti izvedena u Podgorici i na Cetinju, a 24. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih.
Audio: Jelena Kovačić dramaturginja