HRVATSKO-CRNOGORSKA KOPRODUKCIJE KRLEŽINE "LEDE" PREMIJERNO IZVEDENA U ZKM-U

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 24. studenog 2012. - 10:44
Autor: 

"Leda", završna drama glembajevske trilogije Miroslava Krleže, nastala u koprodukciji ZKM-a s Međunarodnim festivalom Kotor Art i Kraljevskim pozorištem Zetski dom iz Cetinja, premijerno je sinoć izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).
Uspostavljajući paralele sa suvremenošću, pod redateljskim vodstvom Anice Tomić i u dramaturškoj obradi Jelene Kovačić, hrvatsko-crnogorski ansambl uprizorio je glembajevsku priču o burnim emocijama, ali i dosadi, uzajamnom varanju i dekadenciji.

Novo čitanje Krležine "komedije jedne karnevalske noći" premijerno je već izvedeno u Crnoj Gori u srpnju i listopadu ove godine, a na ZKM-ovoj je pozornici prikazalo duboku egzistencijalnu tjeskobu likova, muško-ženske odnose bez ograda te izgled i perverzije suvremenog salona, inzistirajući na perfidnoj igri zavođenja i unaprijed dogovorenoj manipulaciji.
Dugotrajnim pljeskom publika je nagradila hrvatske glumice i crnogorske glumce Kseniju Marinković u ulozi Klare, Natašu Dorčić kao Melitu, Srđana Grahovca koji je glumio Urbana, Mirka Vlahovića kao Klanfara te Dejana Ivanića u ulozi Aurela.
Kostimografiju predstave potpisuje Doris Kristić, a glazbu je skladao Frano Đurović.
Krležina "Leda", praizvedena 30-ih godina prošloga stoljeća, nedavno je premijerno prikazana i u produkcijama osječkog HNK i zagrebačke Gavelle. Riječ je o trećoj drami tzv. glembajevskog ciklusa, trilogije nastale pod utjecajem nordijskih dramatičara Ibsena i Strindberga. Ciklus uključuje još drame "U agoniji" i "Gospodu Glembajeve", a donosi svojevrsnu genealogiju jedne agramerske patricijske obitelji.