SVEČANA SKUPŠTINA GRADSKE MUZIKE KOTORA (1842.-2012.)

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 30. lipnja 2012. - 9:02
Autor: 

U crkvi Sv. Duha u petak naveče održana je Svečana skupština Gradske muzike Kotora povodom 170. godina postojanja. O povjesti i kontinuitetu muzike govorio je njen dugogodišnji član Boško Grgurević koji je podsjetio da su davne 1842. godine muziku pod imenom "Građanska glazba grada Kotora" osnovali Rfaeli Urban, Kolubrović Frano, Zifra Frano, dr.Kolbi Uckok uz gradonačelnika Paskvali Marko. Orkestar je brojao 24 člana a prvi nastup muzika je imala 29.10.1842.god.

Osim muzike koja slavi jubilej 170.godina postojanja njen najstariji član Boro Cicović(91) proslavio je jubilej 80. godina sviranja u Gradskoj muzici Kotora, koji je sinoć nagrađen brojnim aplauzima i čestitkama što je izazvalo posebno oduševljenje svih prisutnih.
Odlukom Upravnog odbora Gradske muzike dodjeljene su nagrade prof. Nikoli Čučiću za dugogodišnje vođenje orkestra i doprinos kontinuitetu rada, Vladimiru Begoviću za dorinos očuvanja i afirmacije orkestra, Krešimiru Petroviću najstarijem aktivnom članu za doprinos kontinuiteta rada, Adamu Cuci za pedeste godina aktivnog članstva i rada, Ivici Biskupoviću za izuzetan doprinos za očuvanje orkestra i angažovanosti na obuci članova na tradicionalnim instrumentima, dr.Nikoli Konjeviću predsjedniku Skupštine Kotora za dugogodišnju posvećenost i podršku muzici. Dodjeljna su i posebne zahvalnice pojedincima i organizacijama koji su pomogli proslavu velikog jubileja muzike.
U sjenci Svečane skupštine povodom 170. obljetnice postojanja gradske muzike Kotora ostao je izostanak gradonačelnice Marije Ćatović. Možda je prva dama grada imala neodložne obaveze ranije preuzete i prioritetnije u odnosu na jednu malu muziku koja u njenom gradu, na čijem je čelu slavi 170 godina postojanja. Poznato Društvo prijatelja Bečke muzike (Gesellschaft der Musikfreunde in Wien) osnovano je iste godine kada i Gradska muzika Kotora, možda je gradonačelnica na proslavi u Beču, čulo se sinoć na jubilarnom koktelu u Kotoru.
Članovi Gradske muzike Kotor svojim sugrađanima i gostima poklonit će veliki koncert večeras 30.6 (subota) u 20,30 na trgu Sv.Tripuna, a gosti večeri su Ivan Tomas, gudački kvartet „Coda" i Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo" iz Kotora.
Miro Marušić
Audio: Boro Cicović najstariji član muzike