IZLOŽBA DOBROTSKE ČIPKE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. lipnja 2012. - 10:22
Autor: 

U organizaciji NVO „Bajul" u utorak je u prostorijama Povjesnog arhiva grada Kotora otvorena je izložba „Dobrotske čipke i čipke na batiće". Brojnim zvanicama dr. Marija Radulović predstavila je tradiciju izrade čipke na područiju Dobrote i Boke, o nitima koje su spajale Veneciju i Dobrotu a to je upravo Venecijanska čipka koja se radila u Boki a nazvana je Dobrotskom čipkom. Članice organizacije „Bajul" predstavile su se postavkom koja je zbir njihovih prvih radova. Izložbu je otvorio veleposlanik Italije Serđo Barbanti koji je tom prilikom izrazio zadovljstvo radom i aktivnostima zajednice Italijana u Crnoj Gori koju potvrđuje i ova izložba.

Inicijativom mr.Mileve Pejakovič Vujošević, direktorice Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, te Pava Peruđinija, predsjednika Zajednice Italijana Crne Gore u saradnji sa regijom Veneto i Friuli Venezia Giulia, organiziraju se kursevi izrade čipke, rađene iglom i batićima. Prve ponte dobrotske čipke prenijela je članicama " Bajula", Mila Moškov koja je u Veneciji i na otoku Burano imala prilike raditi čipku sa majstoricama zanata, bolje reći umjetnosti. Dvije grupe polaznica ovog kursa uspješno su savladale rad "bijelo na bijelo" a onda odlučile ići dalje, upoznati se sa radom batićima. Iz Gorizije stigle su majstorice Cristina I Maria Grazia koje su prenijele znanje a žene Boke dokazale da im je to u genima. Uspješno je okončan kurs nakon kojeg je uslijedila izložba u Udinama, u Italiji, koja je pobudila interesovanje I divljenje tamošnjih posjetilaca.
Boka kotorska je bila poznata po čipki, rađenom iglom i batićima, nadamo se da će nakon ove izložbe naše drage sugrađanke biti zainteresovane pridružiti se i tako očuvati tradiciju.
Audio: Veleposlanik Italije Serđo Barbanti