ZAVRŠEN RIO + 20

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 24. lipnja 2012. - 10:57
Autor: 

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno usmjerenom, ali bez konkretnih zadaća. Nakon trodnevnog summita na kojemu je sudjelovalo 86 predsjednika država i vlada, predstavnici oko 188 zemalja konsenzusom su odobrili tekst na 53 stranice pod nazivom "Budućnost kakvu želimo". Izjavu su s odobravanjem dočekali UN i Sjedinjene Države, ali su je civilne udruge oštro kritizirale zbog nedostatka ambicija.
Više tisuća aktivista izražavalo je snažno nezadovoljstvo tijekom održavanja summita, upozoravajući na "neuspjeh Rija+20". "Raspoređuju se naslonjači na palubi Titanica dok on tone", ocijenio je Kumi Naidoo, glavni direktor Greenpeace Internationala. Rio+20 je ipak utvrdio smjernice za daljnju borbu s pošastima što su zahvatile planet: siromaštvom, gladi, klimatskim promjenama, širenjem pustinja i crpljenjem prirodnih bogatstava.

Najvažnija odluka summita je postavljanje "Ciljeva održiva razvoja" (ODD), po ugledu na odluke UN-ova Milenijskog summita iz 2000. No njihovo je definiranje prepušteno radnoj skupini koja će svoje prijedloge iznijeti 2013., a počet će ih provoditi 2015. Rio+20 se zauzima za "zeleno gospodarstvo", model razvoja manje poguban za planet koji će do 2050. imati 9,5 milijarda stanovnika, a danas ih ima 7 milijarda. No zbog zabrinutosti siromašnih zemalja, određivanje "politika zelenog gospodarstva" prepušteno je svakoj pojedinoj zemlji, a u završnoj izjavi ističe se da one ne smiju biti izlika za "prikriveno ograničavanje međunarodne trgovine". Pitanje financiranja ostalo je neriješeno: u vrijeme krize i s praznom blagajnom, bogate zemlje više ne znaju gdje bi pronašle sredstva. Prijedlog zemalja u razvoju o fondu s 30 milijarda dolara ostao je bez odgovora.
Biljana Gligorić iz NVO "Expeditio" učestvovala je u radu trećeg svjetskog summita o održivom razvoju Rio +20 koja nam je usupila fotografije a njene boravak i utiske možete pogledati na adresi http://www.blog.expeditio.org/