Dan planete Zemlje

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. travnja 2014. - 10:19
Autor: 

U svijetu se danas obilježava Dan planete Zemlje, 22. travnja, sa ciljem da podsjeti u kakvom se stanju nalazi priroda naše planete.

Planeta Zemlja jedini je svemirski dom za današnjih sedam milijardi ljudi, te svu floru i faunu i jedino mjesto za koje naučnici tvrde da na njemu postoji život.

Dan planeta Zemlje obilježava se u 150 zemalja, a ovogodišnja tema su “Zeleni gradovi”.

“Zeleni grad” je usko povezan za čistim oblicima prevoza, povećanjem broja zelenih površina i biciklističkih i pješačkih staza.

Svrha obilježavanja 22. travnja je da se upozori na opasnost koja prijeti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrijavanje i klimatske promjene.

Praznik posvećen planeti obilježava se od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

Turistička organizacija Tivat je povodom Dana planete Zemlje, a u susret manifestaciji „Dani magnolije“ i akciji “Turistički cvijet” ispred prostorija TO Tivat zasadila sezonsko cvijeće koje će i ove godine krasiti prostor koji je ujedno i prva stanica u koju turisti dodju u Tivta. Od danas se možete prijaviti za tradicionalnu akciju  „Turistički cvijet“. Prijave se mogu vršiti na br.telefona 660-165 i 671 -324, kao i u prostorijama Turističke organizacije Tivat.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore već tradicionalno, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama, školama i drugim ustanovama organizuje akcije čišćenja i uređenja morskog dobra. Povodom  obilježavanja "Dana planete Zemlje", danas će ronioci čistiti lučicu Kalimanj.