PROSLAVLJEN DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE U CRNOJ GORI

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 23. lipnja 2012. - 10:37
Autor: 

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske sinoć su u KIC-u „Budo Tomović, veleposlanik Petar Turčinović i generalni konzul Božo Vodopija organizirali prijem za brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života, te članove diplomatskog kora.
Nakon intoniranja državnih himni intonirana je i himna Europske unije praćena filmom Ane Rucner „Oda radosti".

Veleposlnik Petar Turčinović je u svom pozdravno govoru istakao da se odnosi između Crne Gore i Hrvatske danas smatraju primjerom dobrih dobrosusjednih odnosa a pojedini političari i analitičari ih smatraju najboljim među zemljama jugoistočne Europe.
„Političari su otvorili vrata sa isprikama nakon rata a biznis je iskoristio ta vrata i ušao prilično intezivno da bi danas imali skoro 170 miliona eura trgovinske razmjene između dvije države. Potpisani su skoro svi sporazumi od važnosti za dvije susjedne zemlje, Hrvatska je pružila značajnu pomoć i dala podršku na putu Crnoj Gori prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji", kazao je veleposlanik Petar Turčinović.
U programu proslave Dana državnosti nastupile su klapa „Bisernice Boke" i hrvatski instrumentalni sastav „Orient Expres" koji su svirali na flašafonu i udarljkama uz pratnju na klaviru koji se veoma rijetko viđa na koncertima. Zvanice su u holu mogle pogledati izložene fotografije Iva Pervana koji je 1992. godine dobio prvu nagradu za svjetsku turističku fotografiju, a nakon toga je Hrvatska još sedam puta bila prvak turističke fotografije upravo zahvaljujući ovom fotografu.
Zvanice su imale priliku vidjeti promidžbeni film Ane Rucner „Oda radosti" Hrvatske turističke zajednice je osvojio u kategoriji turističkih filmova, prestižnu nagradu Turistički Oskar „Das goldene Stadttor" na Međunarodnom festivalu turističkog filma koji se svake godine održava u okviru turističke burze ITB u Berlinu. Na natjecanje je bilo prijavljeno čak 92 filma iz 28 zemalja svijeta. "Oda radosti" je sinoć na 50. međunarodnom festivalu turističkog filma u Lecceu osvojio Grand Prix nagradu, priopćeno je danas iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Film možete pogledati na našem portalu u rubrici video.
Audio: Veleposlanik Petar Turčinović