PREDAVANJE O PERMAKULTURI

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. lipnja 2012. - 10:44
Autor: 

Expeditio Centar za održivi prostorni razvoj organizira predavanje o permakulturi koje će održati u petak 22. lipnja 2012. u Kući slobodne misli u Kavču, Boka Kotorska, u 19:00 sati.
Permakultura, sastavljena od riječi permanentna agrikultura (poljoprivreda), je grana ekološkog dizajna i ekološkog inženjerstva koja razvija održiva ljudska staništa, pomaže izgradnji zdravog društva i samoodrživog poljoprivrednog sistema koji se razvija po ugledu na prirodne ekosisteme. Permakultura je organizacija života po uzoru iz prirode, život sa najmanjim trošenjem energije.

Predavanje o permakulturi se organizira u kao uvodna aktivnost u okviru dvodnevnog kursa permakulture. Kurs, na kome će biti oko oko 20-ak učesnika/ca iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije, organizuje se 23 i 24. lipnja takođe u Kući slobodne misli. Dok će učesnici/ce kursa imati priliku da na konkretnom primjeru nauče da primijenjuju osnovne principe permakulture, kroz uvodno predavanje svi zainteresovani će imati priliku da saznaju više o permakulturi, njenim osnovnim principima i konkretnim iskustvima iz Slovenije.
Uvodno predavanje o permakulturi će održati predavači kursa Tomislav Gjerkeš i Ira Zorko iz Slovenije. Tomislav Gjerkeš je permakulturni dizajner koji se trudi živjeti od permakulture. Ima firmu, radi permakulturne nacrte, najviše ekosistem oko kuće. Ira Zorko je arhitekta, inspirisan prirodom i kulturom svih vremena i tradicija, razumije i pokušava da primijeni arhitekturu, permakulturu i umjetnost kao živi jezik, savremen govornim jezicima.
Kurs permakulture objedinjuje aktivnosti koje su planirane u okviru dva projekta koje EXPEDITIO realizuje: Valorizacija ruralnog nasljeđa u Crnoj Gori (donator Headley Trust fondacija) i Promocija principa održivog razvoja u javnim prostorima Boke Kotorske (donator Rockefeller Brothers fondacija).
Svi zainteresirani su dobrodošli na predavanje o permakulturi!