KAPUCINI U BOKI

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 24. svibnja 2012. - 10:31
Autor: 

Jučer je 17 provincijala franjevačkog kapucinskog reda, iz središnje i istočne Europe, posjetila Kotorsku biskupiji. Oni su prvo u Herceg Novom obišli svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića, gdje su slavili sv. Misu. O životu i djelu sv. Leopolda, kapucina iz Boke kotorske, govorio im je župnik don Benjamin Petrović. U Kotoru, u katedrali sv. Tripuna, u ime Kotorske biskupije, dočekao ih je don Dejan Turza. Franjevci su se u muzeju sakralne umjetnosti upoznali s dijelom kulturnog blaga biskupije, nakon čega im se obratio generalni konuzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija. On je izrazio radost što su posjetili Boku i hrvatski živalj u njoj. "Sam vaš dolazak ovdje je ohrabrenje za vjerni puk u Boki kotorskoj", istakao je Vodopija.

Potom su provincijali prošetali starim gradom do crkve Sv. Marije od Rijeke, koja čuva neraspadnuto tijelo blažene Ozane. Don Dejan Turza ih je upoznao sa drevnom tradicijom molitve krunice za duhovna zvanja, koja se obavlja u mjesecu svibnju i koju predvodi najmlađi svećenik. Oni su poštijući tradiciju izmolili deseticu krunice na tu nakanu. Nakon toga posjetili su franjevačku crkvu sv. Klare, gdje im je don Dejan Turza rekao da njihov posjet vidio kao vapaj svetoga Leopolda, njihovog subrata, a zagovornika svih nas, da Kotorska biskupija, koja je nekada imala 16 franjevačkih samostana, ne ostane bez franjevaca.
Kapucini su obišli otok Gospe od Škrpjela, u pratnji upravitelja don Srećka Majića.
Cijelokupno vrijeme provedeno u bokokotorskom zaljevu bilo je na duhovnu korist i radost braći franjevcima, kako je i sam rekao fra Ante Logara provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića.
Audio: Don Dejan Turza

Audio: Božo Vodopija generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru

Audio: Fra Ante Logara provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda