MJESEC DŽEZA U ŠEST CRNOGORSKIH GRADOVA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 29. ožujka 2012. - 23:24
Autor: 

Muzička manifestacija Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori biće svečano otvorena u nedjelju, 1. travnja, koncertom austrijskog ansambla Radio String Quartet, koji će u 21 sat biti priređen u Velikoj sali KIC „Budo Tomović“. Prvi put ove godine publika će biti u prilici da prisustvuje programima tokom čitavog travnja i to u šest crnogorskih gradova: Podgorici, Cetinju, Kotoru, Herceg Novom, Tivtu i Pljevljima.
"Džez muzika je izuzetno popularna među savremenom publikom u Austriji i to je jedan od razloga zbog kojeg smo željeli da omogućimo gostovanje grupe Radio String Quartet" – kazao je ambasador Austrije u Crnoj Gori, Martin Pamer, najavljujući gostovanje benda iz njegove domovine. Prema riječima Pamera, ovi smjeli muzičari istražuju graničnu liniju između klasične muzike, džeza, roka i popa, stvarajući jedinstvenu poliritmičku tenziju i fascinantne obrte.

Gost Dina Dirouz
Pored koncerta u Podgorici, austrijski ansambl nastupiće 2. aprila na Cetinju, a naredni dan u Kotoru. Menadžer projekta Maja Popović najavila je i turneju crnogorske grupe „Baltazar“, koja će početi 10. travnja u Herceg Novom i u naredna dva dana se nastaviti u Tivtu i Podgorici. Manifestaciju će obilježiti i nastupi novog crnogorskog ansambla CLASS QUINTET, kao i koncert Mihailo Blam tria. Popović je posebno izdvojila gostovanje američke pijanistkinje i pjevačice Dine Dirouz, koja će od 1. do 6. travnja biti predavač u okviru džez-radionica u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“. Dirouz će 6. travnja u podgoričkom KIC-u „Budo Tomović“ održati i koncert, zajedno sa kontrabasistkinjom i pjevačicom Kristin Korb. Gostovanje Dirouz podržala je i Ambasada SAD u Crnoj Gori, a šefica odjeljenja za medije i kulturu američke Ambasade, Šeli Siver, juče je na konferenciji za novinare istakla važnost promovisanja džez muzike.Manifestaciju Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori organizuje Džez Art udruženje, u saradnji sa brojnim partnerima. 
Filmski program uglavnom u znaku priča o džez velikanima
Pored muzičkog, edukativnog i likovnog programa, manifestaciju će obilježiti i projekcije filmova koje je osmislio Američki ugao. Koordinator u Američkom uglu, Milena Vučelić, najavila je da će program u Podgorici, 2. travnja otvoriti projekcija filma „The man with the golden arm“ Ota Premingera.Do kraja manifestacije, u Podgorici, Tivtu i Pljevljima, biće prikazivani filmovi: „Mo’ better blues“, „Round midnight“, „Thelonious Monk: Straight no chaser“, „Charles Mingus: Triumph of the underdog“, „Art Pepper: Notes from a jazz survivor“, „De –Lovely“, „Piano blues“ i „A great day in Harlem“. Američki ugao organizovaće i nekoliko predavanja o džezu, kao i radionice o kreativnom čitanju.
/Pobjeda/