UMORNI TJELOM, RADOSNI DUHOM

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 25. ožujka 2012. - 12:17
Autor: 

Jučer je održan V. planinarski križni put Mladih Kotorske biskupije. Ovaj događaj okupio je oko osamdesetak hodočasnika iz Crne Gore, Hrvatske, Španjolske i Poljske. Svi oni su nadahnuto molili postaje križnog puta, osjećajući na poseban način ljepotu Stvoritelja, diveći se bokokotorskom zaljevu. Mnogi od njih po prvi put su Boku vidjeli s visine što im je dalo dodatni poticaj za meditaciju i molitvu u bogastvu prirode. Išli su jučer mladi i svi koji se takvim smatraju, po brdima Boke, od crkve do crkve, slaveći Boga i diveći se Njegovoj dobroti koju je „razasuo" na ovom dijelu Planeta, jer kako reče jedan sudionik „Nemoguće je ovdje ne vjerovati u Boga koji je toliko bio velikodušan kada je stvarao ovaj zaljev ".

Sve je počelo u lepetanskoj crkvi sv. Antuna, nastavilo se na Većem Brdu, pa na sv. Vidu, zatim u Gornjoj Lastvi i na koncu, nakon sedam sati hoda, posljednja postaja bila je u Bogdašićima u crkvi sv. Petra.
Veliki usponi, strmine, nepristupačnost terena, uske stazice, bujna vegetacija, zamor mišića, nisu pokolebali vjernike. Pod njima zrcalilo se bokeško more hraneći im oko i dušu. Tjerajući ih napred.
Na zadnjoj postaji dočekala su ih bogdašićka zvona drevne crkve sv. Petra. Nakon svete Mise, koju je predslavio prečasni don Milidrag kanonik Janjić, sudionike križnog puta je pozdravio domaći župnik don Marko Vuković. On je izrazi zadovoljstvo brojem vjernika i zahvalio se Hrvatskoj građanskoj inicijativi, koja je i ove godine, kao i proteklih priredila domjenak.
Među onima koji su jučer bili u ovoj korizmenoj pobožnosti, bili su i Tvrako Kačan ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Podgorici, Ilija Janović dopredsjednik Općine Tivat i Enrique Aguado-Asenjo iz Delegacije Europske unije.
Ljudi su, na koncu umorni tjelom, ali radosni duhom otišli svojim domovima noseći radost vjere Isusa Krista svojim bližnjima.
Audio: Dojmovi sudionika V. planinarskog križnog puta Mladih Kotorske biskupije