PERFOMANSI U SUSRET SVJETSKOM DANU VODA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. ožujka 2012. - 11:56
Autor: 

U cilju obilježavanja Svjetskog dana voda (22.ožujka) Vodacom će organizovati performanse na engleskom jeziku pod nazivom „Plavi dragulj" njemačke grupe „Majaontour" u Herceg Novom, Kotor i Tivtu i projekciju ekološkog filma „Luča" u Centrima za kulturu Bara, Herceg Novog, Kotora, Tivta i Ulcinja.
Ekološki film „Luča", autorsko djelo NVO „Rast"a iz Budve na prihvatljiv način kritikuje moderan način života, nekontrolisano korišćenje prirodnih resursa i zagađenje prirode prouzrokovano potrošačkim navikama. Takođe, film na direktan način ukazuje na strah i otuđenost među ljudima uzrokovan aktuelnim navikama, te ukazuje na jaz između dinamike ljudi i ustaljenih ritmova prirode što rezultira negativnim posljedicama kako u ljudskim dušama tako i nesagledivim ekološkim posljedicama.

Grupa „Majaontour" iz SR Njemačke će u sklopu programa proslave Svjetskog dana voda u tri bokeljska grada na interesantan način izvest performans sa ciljem skretanja pažnje javnosti na klimatske promjene i njihov poguban uticaj po vodni resurs.
Raspored performansa i projekcija je:
• Performans „Plavi dragulj" i projekcija filma Dvorana „Park" Herceg Novi 20.03.2012. godine u 18.00 sati,
• Performans „Plavi dragulj" i projekcija filma Tivat Dom „Gracija Petković" 21.03.2012. godine u 19.30 sati
• Performans „Plavi dragulj" Trg od oružja, Stari grad Kotor 22.03.2012. godine u 12.00 sati, projekcija filma Kino sala u Starom gradu, Kotor 22.03.2012. godine u 18.30 sati
Pored projekcija i performansa, Vodacom je film dostavio i svim srednjim školama u opštinama Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Ulcinj radi projekcije istog tokom časova biologije i prenošenja poruke očuvanja prirodnih resursa mladima. Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti da se školska populacija animira u pravcu potrebe za očuvanjem životne sredine.
Važnost aktivnosti koje se realizuju na promovisanju zaštite prirodnih resursa, a pogotovo vodnog, su u skladu sa direktivama UN-a koji je dekadu 2005 – 2015. proglasio dekadom voda. Evropska komisija je 2012. godinu proglasila godinom voda, takođe. U svijetu se Dan voda u ovoj godini obilježava pod motom „Bezbjednost hrane i vode" ukazujući na enormne potrebe za čistom vodom potrebnom za proizvodnju hrane rastuće svjetske populacije - kaže se u saopštenju Vodacoma.