DIMITRIJE POPOVIĆ ČLAN HRVATSKOG DRUŠTVA PISACA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 03. ožujka 2012. - 8:59
Autor: 

Znameniti crnogorski i hrvatski slikar Dimitrije Popović primljen je u članstvo Hrvatskog društva pisaca, koja je najstarija i najuglednija udruga tog tipa u Hrvatskoj. Uvijeti za prijem su krajnje strogi, pa umjetnici koji uđu u ovo društvo su privilegirani i priznati. Rijedak je slučaj da se likovni stvaralac ostvari i u književnosti, što je slučaj s Dimitrijem Popovićem. Njegovi spisateljski počeci vezani su za eseje. Nakon toga izdao je knjigu proze pod imenom „Smrt Danila Kiša", koja je naišla na izvanredan odziv među čitateljima.

Poslije knjige "Priče iz Arkadije" i romana "Raspeće strasti", prošle godine je objavio knjigu "Smrt Danila Kiša", koja je naišla na veliko interesovanje kod čitalačke publike u Hravtskoj (gdje je proglašena za književni događaj!) i Crnoj Gori, ali i drugim zemljama regiona. Krajem prošle godine objavio je knjigu "Misterijum Luče mikrokozma", a uveliko radi na pripremi izložbe sa istim naslovom koja će naredne godine, povodom 200-godišnjice od Njegoševog rođenja biti otvorena na Cetinju.
Postali ste član Društva hrvatskih književnika.
Šta to za Vas znači?
"Učlanjenje u Hrvatsko društvo pisaca znači veliko priznanje za moj literarni rad. Stručna komisija koja odlučuje o prijemu novih članova uzela je u obzir osim beletrističkog i moj esejistički rad iz područja likovnih umjetnosti.
Čini mi veliku čast da sam pod istim krovom institucije koja okuplja eminentne savremene stvaraoce, pjesnike, pisce, književne teoretičare i književne kritičare koji djeluju u Hrvatskoj. Na određeni način ovo je bio i logičan slijed jer su se moji literarni radovi objavljivali od 1990. godine u časopisima, kulturnim prilozima novina i u knjigama. Prije dvije godine dobio sam uglednu književnu nagradu "Ranko Marinković" za kratku priču "Porođaj".
Planovi za Njegošev jubilej
Godina 2013. biće u znaku Njegoša, kada će se obilježiti 200 godina od njegovog rođenja.
Pripremate veliku izložbu, tačnije performans u vezi s Njegošem i njegovim djelom.
Što ste zamislili pored izložbe "Misterijum Luče mikrokozma"?
"Za jubilarnu godinu Njegoševa rođenja u Biljardi će biti otvorena izložba ciklusa radova koji ste pomenuli. Takođe će tim povodm biti promovisana i monografija koja je posvećena ovom ciklusu. Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske pokrenula je akciju sakupljanja novca kako bi se omogućila izvedba jedne moje skulputure posvećene Njegošu, a koja će biti poklon crnogorske dijaspore gradu Cetinju, odnosno Njegoševom muzeju. To će biti kompozicija izrađena od rosfraja i bronze. Inspirativna osnova za to djelo bila je u Njegoševim stihovima iz zbirke "Pustinjak Cetinjski".
Preuzeto sa portala www.dijasporacg.me
Autor: Miraš Martinović