VALENTINOVO

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. veljače 2012. - 21:44
Autor: 

O svetom Valentinu, čiji se dan danas obilježava, ima malo povijesnih podataka. Zna se da je živio u trećem stoljeću, da je bio liječnik, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu.
Povijet obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin. Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti.

Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo - Dan zaljubljenih.
S njegovim su imenom povezane mnoge legende, pa tako jedna kaže da se navodno, kad je bio u zatvoru, zaljubio u mladu djevojku koja ga je posjećivala, a bila je kći jednog tamničara. Prije smrti napisao joj je pismo koje je potisao "od tvoga Valentina".
Kao zaštitnik zaljubljenih parova počeo se slaviti tek u 15. stoljeću.
Pod utjecajem Zapada Valentinovo se danas pretvorilo u konzumeristički blagdan kojemu se najviše vesele trgovci. Kampanja trgovaca svake je godine sve agresivnija.
Zanimljivost
Dan svetog Valentina 14. veljače u Peruu je proglašen blagdanom, za 2012. i to u svrhu promicanja trgovine i turizma. Dan zaljubljenih - Valentinovo, uključen je na popis osam neradnih dana u 2012. Taj se popis sastavlja u prosincu za sljedeću godinu. Privatni sektor se može i ne mora pridržavati rješenja koje je potpisao predsjednik Ollanta Humala kao strateški potez za turizam.
Odluka o neradnom Svetom Valentinu izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama.