SV. VALENTIN

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 14. veljače 2013. - 10:56
Autor: 

Danas slavimo svetog Valentina, rimskog biskupa i mučenika iz III. stoljeća, zaštitnika zaljubljenih. O njemu nema mnogo povijesnih podataka, a ipak je omiljeni svetac u Božjem narodu. Bio je liječnik, svećenik i vjerojatno biskup u Rimu, glasovit po svojoj mudrosti i uzornom životu. Uživao je velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Pripisuju mu se mnoga čudesna ozdravljenja. Zbog toga je uživao velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Posebno se isticao pohađanjem mučenika u zatvoru i vjenčavanjem kršćanskih parova. Car Klaudije II Gotski htio ga je osobno upoznati. Valentin je slutio što bi mu se nakon susreta s carem moglo dogoditi pa se zato molitvom spremio za mučeničku smrt. Na pitanje jednog suca što misli o rimskim bogovima, odgovorio je da su oni demoni. Cijela skupština skočila je na noge i tražila njegovu smrt. Car se prestrašio pobune i Valentina predao gradskom prefektu. U zatvoru je Valentin obratio tamničara jer je vratio vid njegovoj kćeri, u koju se po nekim legendama i zaljubio. Prefekt je Valentina dao išibati i kamenovati, a zatim naredio da mu odrube glavu. Dogodilo se to 269. na Flaminijskoj cesti, sjeverno od Rima. Diljem svijeta Valentinovo se slavi na raznovrsan način. U nastavku pročitajte kako Dan zaljubljenih proslavljaju u singapuru, Japanu, na Tajlandu, Italiji, Finskoj i Francuskoj.

Prema kineskom kalendaru, Valentinovo pada na 15. dan Nove godine koji je rezerviran za tradicionalni festival fenjera. No, zaljubljeni iz Singapura i Malezije tijekom godina su razvili vlastite običaje, a jedan od njih vezan je za naranče. Slobodne žene po narančama ispisuju svoje brojeve telefona te ih bacaju u rijeke i jezera. Slobodni muškarci ih potom vade i jedu.
Žene za Valentinovo svojim partnerima, muškim kolegama s posla i nadređenima poklanjaju čokoladu. Slobodne djevojke čokoladom pak daruju svoje simpatije. Mjesec dana kasnije, odnosno 14. ožujka muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu.
Valentinovo je na Tajlandu popularan datum za prvi seks. Navodno je čak 80% Tajlanđanki nevinost izgubilo upravo 14. veljače. Vlasti su se stoga odlučile na preventivne mjere - parkovi se zatvaraju ranije, a u školama se u tjednu prije Valentinova dijele kondomi.
Finci Valentinovo tradicionalno vežu uz prijateljstvo. Pripremaju se kreativne čestitke i sitni darovi koji se poklanjaju partnerima, prijateljima i obitelji. Pošiljatelj je pritom anoniman pa drage osobe same moraju otkriti tko ih se sjetio 14. veljače.
Verona je u Italiji za Valentinovo u središtu pozornosti. Ljubavna pisma ne pišu se samo voljenim osobama nego i Juliji, čija ih Udruga čita i nagrađuje najbolja. Juliji možete pisati na: Club di Giulietta - The Juliet Club, via Galilei 3, 37100 Verona, Tel: (+39) 045 533115, info@julietclub.com
Popularno odredište zaljubljenih u Francuskoj je Saint-Valentin u pokrajini Indre. Parovi se često odlučuju na obnavljanje bračnih zavjeta, a selo s 285 stanovnika savršeno je mjesto za zaruke. Valentinovo u Saint-Valentinu stoga traje duže nego drugdje - prigodne svečanosti održavaju se tri dana.