"GORNJA LASTVA IZMEĐU SJEĆANJA I SADAŠNJOSTI"

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 23. siječnja 2012. - 11:09
Autor: 

U Domu Kulture "Ilija Marković" juče je promovisana knjiga „Gornja Lastva između sjećanja i sadašnjosti" koja predstavlja rezultatte istraživanja pet arhitektonskih radionica koje su u periodu od 2002. do 2007. godine održavane u organizaciji Kulturno zavičajnog udruženja "Napredak" te u saradnji sa Nacionalnom školom za arhitekturu iz Pariza.

Goste su pozdravili predsjednik tivatskog parlamenta Krsto Petrović i predsjednik "Napretka" Zoran Nikolić, a na promociji su govorili princ Nikola Petrović Njegoš i arhitekte Laurence Feveile, Branislav Gregović i Marija Nikolić. Promociji su prisustvovali brojni gosti medju kojima i ambasadorka Francuske Dominik Gazui, predsjednik Skupštine opštine Tivat Krsto Petrović, potpredsjednik opštine Tivat Ilija Janović.
"Sa puno emocija se vraćam u Gornju Lastvu da bih govorio na promociji knjige u kojoj je ostavljen ozbiljan trag svih onih mladih ljudi, studenata, koji su dolazili u Gornju Lastvu i učestvovali u radu naših radionica. Posebno čestitam "Napretku" na ovoj publikaciji. Turisti ne dolaze u Crnu Goru samo zbog plaža, hotela i kazina, već i zbog pejzaža. Ta turistička strategija koja se razvija u Gornjoj Lastvi potpuno je komplementarna onom što se dešava na samoj obali. Ne radi se samo o tome da se uradi ta arhitektonska obnova gradjevina već da se omogući razvoj jednog agro turizma čime će se revitalizovati ovo područje. Dakle, da se vrate sve one aktivnosti koje su vašim precima vjekovima omogućavale da žive u selu. S obzirom da se priroda užasava praznine, toj praznini treba dati neki sadržaj. I ovdje se to radi na pravi način . Sve ovo treba da bude pokretač za nove projekte i ideje, kako bi se revitalizovala Gornja Lastva i okolina" kazao je je princ Nikola Petrović Njegoš.
"Radili smo na ekološkoj dimenziji, na problemu sanacije, problemu snabdjevanja vodom, prilagodjavanja infrastrukture selu, instalacije u samim ruševinama i razvoju raznih ideja, bašta, vrtova, povrtnjaka. Neke od tih ideja su opisane u ovoj publikaciji, ali to je samo dio onoga što smo ovdje radili. Pravili smo izložbe ovdje u Crnoj Gori, al i Francuskoj. To je poslužilo i kao osnov za različita predavanja i publikacije čak i u Melburnu i u Bankoku. Dakle, to je prešlo granice, ne samo Crne Gore nego i Francuske.
Pitanje je kako preći sa projekta na realizaciju. Mislim da sad na tome treba raditi. I otkloniti sve prepreke, sve kočnice, kao što su na primjer zajedničko vlasništvo. Vraćanje prošlosti ali koju ćete premostiti u budućnost, da sjećanje ne bude ograničenje. Da se nadje prava mjera kako bi se napravio program, da se nadju finansijska sredstva i da se krene sa ovim aktivnostima. U tom smislu Udruženje "Napredak" je od velikog značaja" rekla je arhitekta iz Pariza Lorens Faval."
Arhitekte Marija Nikolić i Branislav Gregović predstavljajući knjigu izrazili su zadovoljstvo što su bili dio tima koji je na jedan visoko stručan način uradio publikaciju koja će biti osnova kada se krene u relaizaciju projekata i primjenjvanje riješenja koja su u skladu sa održivim razvojom i očuvanjem ambijentalne sredine.
Audio: Princ Nikola Petrović Njegoš

Audio: Marija Nikolić, arhitektica

Audio: Laurence Feveile, arhitektica

Audio: Branislav Gregović, arhitekta