KRUZERI I EKOLOŠKA SIGURNOST

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 10. siječnja 2012. - 13:40
Autor: 

Vjerovatnoća da će ekološki incident ili zagadjenje mora izazvati neki veliki putnički brod mnogo je manja od mogućnosti da nešto slično izazove jahta – mišljenje je upravitelja stroja, profesora na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku Željka Kurtele. On to ilutsruje podatkom da godišnje u Dubrovnik bez ikakvog incidenta u smislu ispuštanja ulja, zauljenih tečnosti ili bacanja otpada u more sa broda, uplovi preko 700 velikih kruzera. Na tim brodovim pravila ponašanja i politika zaštite okoliša su izuzetno strogi, pa tako kao član posade automatski dobijate otkaz ako u more bacite i sam pikavac cigarete. Veliki brodovi imaju i posebnog oficira čija je isključiva zadaća briga za okoliš kao i posebna postrojenja za obradu i skladištenje svih otpadnih i štetnih materija.

Potpuno drugačija situacije je sa jahtama koje su male i koje slabo ko kontroliše, a njihovi vlasnici i putnici mnogo su neodgovorniji prema problematici zaštite morskog okoliša.
Na primjeru iskustava stručnjaka iz Crne Gore i Hrvatske koji su gosti naše današnje emisije o moru i pomorstvu Neptun saznajte kakva je situacija u pogledu poštovanja propisa o sigurnosti plovidbe i ekoloških propisa kada je u pitanju veliki kruzerski, odnosno jahting turizam kao dva pola ukupnog nautičkog turizma u Boki i regiji Dubrovnika.
Siniša Luković
Audio: Sudski vještak morske struke i  inspektor Saša Božovic

Audio: Prof. Željko Kurtela

Audio: Menadzer u Porto Montenegro Nikola Banović