SAN LEOPOLDA MANDIĆA PREDSTAVLJEN U KOTORU

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. prosinca 2011. - 11:28
Autor: 

"Bokeška priča u 155 slika o mladosti Sv. Leopolda iz Herceg Novog – San mladog Bogdana Mandića" autora Lazar Seferovića i Mateja Pašeta sinoć je predstavljena kotorskoj publici. Publikaciju su predstavili don Anton Belan generalni vikar Kotorske bisupije, knjizevnik Vujica Ognjenović i publicista Minja Bojanić.
Predstavljajući publikaciju don Anton Belan je kazao da je prepoznao jedno hagiografsko turističku publikaciju, kao novost u suvremenoj publicistici. "Autori nas uz brojne fotografije na lagani i vizuelan način upoznaju sa povješću i ljepotom jedne duše, upoznaju sa povješću jednog grada i regije sa mentalitetom ljudi i prirodnim ljepotama te na taj način upoznajemo jednu sredinu u kojoj je stasao svetački lik Leopolda Bogdana Mandića".

Pored obilja informacija o životu ovog sveca, pomorskoj tradiciji njegove obitelji u Herceg Novom, događajima koji su uticali na njegov životni put, odlasku u Italiju, životu u Padovi, Rimu, njegovim boravcima u Herceg Novome 1905 i 1927. godine, autori su ovu knjigu upotpunili i drugim pričama, povijesti Herceg Novog i Boke kotorske sredinom 19. stoljeća, o ambijentu grada Herceg Novog i okoline iz Lopoldove mladosti, bokeškom višestoljetnom ekumenizmu. Publikacija obiluje kvalitetnim i rijetkim fotografijama kuće u kojoj je ovaj svetac rođen, o njegovim roditeljima, braći i sestrama sa kojima je Bogdan Mandić rastao.
Publikacija"Bokeška priča u 155 slika o mladosti Sv. Leopolda iz Herceg Novog – San mladog Bogdana Mandića" osim što predstavlja životni put ovog sveca na diskretan način poziva na valorizaciju vjerskog turizma u Boki kotorskoj i Crnoj Gori.
Leopold Bogdan Mandić proglašen je svetim 16. listopada 1983 godine a Ivan Pavle II ga je opisao kao svećenika koji je imao tako snažan ekumenski duh da se kao žrtva prikazao Bogu, za uspostavu jedinstva među ljudima i vjernicima različitih konfesija.
Publikacija je posvećena 145-oj obljetnici od rođenja sveca Leopolda Bogdana Mandića.
Audio: Autor Matej Pašeta

Audio: Autor prof. Lazar Seferović

Audio: Don Anton Belan

Audio: Pisac  Vujica Ognjenović

Audio: Publicista Minja Bojanić