Bokobran

Emisija Bokobran posvećena je umjetnosti Boke kotorske. Donosi širok spektar tema – razmatraju se primjeri iz povijesnih i stilskih razdoblja, zapažaju nove tendencije na umjetničkim izložbama, vode razgovori s umjetnicima te sa stručnjacima koji se bave istraživanjem i zaštitom umjetničke baštine Boke kotorske.

Bokobran se emitira srijedom u 13:00 sati, a reprizira istoga dana u 18:30 sati. Emisiju uređuje i vodi Marija Saičić, povjesničarka umjetnosti.

Emitirano: 
Srijeda, 17. srpnja 2024.

Današnja gošća emisije Bokobran je producentica Jelena Božović.  Nakon magistrature produkcije na FDU, Jelena se pored iste bavi glazbom  i marketingom. Današnji razgovor započinjemo dojmovima koje nosi s FDU, mnogobrojnim projektima, kao i skorašnjem “Ova dobra zemlja” koji je prikazan prošlog mjeseca  u sklopu Underhill Fest-a. Također govori o suradnji s Vladimirom Perovićem, kao i njenom nastupu na festivalu Biser Jadrana.

O marketingu, glazbi i produkciji, odnosno čitav razgovor možete poslušati u audio zapisu....

Emitirano: 
Srijeda, 12. lipnja 2024.

U današnjoj emisiju Bokobrana ugostili smo kipara Petra Hranuellija, a povod za razgovor je nedavno održana izložba crteža i skulptura u JU Muzej i galerija Tivat. 

U razgovoru nam otkriva kako je došlo do toga da izlaže u Tivtu, kao i kakve dojmove nosi nakon izlaganja. 

Zbog čega baš skulptura, s kojim materijalima radi, kao i odakle crpi inspiraciju otkriva nam u ovom razgovoru. O sadašnjim i budućim planovima kao i čitav razgovor možete poslušati u audio zapisu…

 

 

U današnjoj emisiji Bokobrana ugostili smo Vidaka Božovića, građevinskog inženjera.

Kako je specijalizirao projektiranje, održavanje i izgradnju prometnica,   Vidak nam je približio Tivat i njegove probleme s prometom, kao i nedostatak parkirališta. Također nam približava i pojašnjava činjenicu da bi obilaznica rasteretila promet,  ali ne bi u potpunosti riješila sve probleme koje imamo u gradu,  a vezane za spomenuti problem. U razgovoru smo također govorili  i o gradskom bulevaru,  ali i koje bi bilo rješenje  bilo najbolje za  Boku.

Emitirano: 
Srijeda, 15. svibnja 2024.

U današnjoj emisiji Bokobrana ugostili smo arhitekticu Mariju Nikolić.
Razgovor započinjemo s najautentičnijim odrazom graditeljskog stvaralaštva na području Tivta, što nas dovodi do pitanja jesmo li izgubili ambijentalne cjeline nekadašnjeg Tivta. Prijeti li nam  tzv. “Budvanizacija”, zbog prekomjerne gradnje,  narušava li se  duh grada..., kao i čitav razgovor možete poslušati u audio zapis

 

 

Ova emisija je realizirana uz financijsku potporu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore

U današnjoj emisiji Bokobrana pravimo mali uvod u priču o arhitekturi,građevinarstvu, prostornom planiranju.

Vraćajući se na sami početak i samu čovjekovu misao o gradnji objekata (a prvenstveno onih za sklonište), s  našim gostima razgovarat ćemo o tome kako se ta ideja razvijala kroz stoljeća, kroz kakve promjene je prolazila,  ali i kakve su se inovacije dešavale kako u idejnom smislu tako i u upotrebi materijala. O prekomjrenoj gradnji u 21. stoljeću, ali i devastaciji kao i problemima koje nosi nesavjesna gradnja, objedinit ćemo u narednim emisijama.

 

 

Emitirano: 
Srijeda, 10. travnja 2024.

U današnjoj emisiji Bokobrana ugostili smo Zvonimira Dekovića, predsjednika HNV-a. Povod za razgovor je Budvanska pjesmarica,  koja je izašla iz tiska. Najprije smo razgovarali o izdavačkoj djelatnosti HNV-a (Kotorskom misalu, Pontifikalu, Barskom oficiju …), a zatim nam je otkrio što podrazumijeva Budvanska pjesmarica. Kada će biti promocija i gdje, kako i kakva su očekivanja od ovog izdanja saznajemo u ovom razgovoru.

Emitirano: 
Srijeda, 20. ožujka 2024.

Današnji gost emisije Bokobran je Saša Karajović, nacionalni koordinator Mladih ekoreportera i izvršni direktor NVO  Ekom.

U današnjoj emisiji razgovarali smo o znanstvenoj konferenciji “Muzeji i klimatska kriza”, koja je prošlog  tjedna  upriličena u JU Muzej i galerija Tivat.

Emitirano: 
Srijeda, 13. ožujka 2024.

Današnji  gost emisije Bokobran je arhitekt  Mijat Nikčević. U današnjoj emisiji razgovaramo o arhitekturi i prostornom planiranju te nam sugovornik uspoređuje arhitekturu u našoj zemlji s Italijom i Kinom gdje je imao priliku provesti  jedan dio studentskih dana.

O prostornom planiranju, o tome kako se percipira arhitektura u Crnoj Gori,  ali i zemljama koje je posjetio govori u današnjoj emisiji.

Emitirano: 
Srijeda, 21. veljače 2024.

Današnja gošća emisije Bokobran je kustosica Natalija Đuranović, a povod za današnji razgovor je izložba "Instinkt” Ivice Aranđusa, koja je otvorena u Muzeju savremene umjetnosti i Crne Gore 9. 2. 2024. godine.

Odakle Ivica Aranđus kao izbor s obzirom na to da dolazi s neke druge likovne scene, radi li se o  nekoj novoj politici galerije/muzeja, o katalozima, odabiru umjetnika crnogorske suvremene likovne scene otkriva nam u današnjem razgovoru.

Na kojim projektima trenutno radi, s kojim izazovima se sreće u poslu kao i drugim temama, možete poslušati u audio zapisu…

Emitirano: 
Srijeda, 14. veljače 2024.

Današnji gost emisije Bokobran je Miljan Živković, povjesničar umjetnosti. U današnjoj emisiji nastavljamo razgovor  te produbljujemo priču,  koju započinjemo o analizi likovnog djela. Odabirući djela manje poznata onima koji nisu usko vezani za struku, Miljan nam otkriva odakle crpi inspiraciju i koje su to teme i motivi koji ga najviše “zagolicaju”. Kroz objašnjavanje procesa analize likovnog djela, on nam otkriva zašto je baš 2024. započeo analizom Van Goghove slike.

O svemu navedenom, kao i čitav razgovor možete poslušati u audio- zapisu.

Stranice