veljače 2023

JU Pomorski muzej Crne Gore i Udruga prijatelja Mediterana „Lux Mediterraneum“ organizira  promociju monografije „Legende svjetla“ i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Legends of the lights“.

Autor monografije je prof. Jurica Gašpar, dok režiju dokumentarnog filma potpisuje autor Igor Goić.

„Film ,,Legends of the lights“ upoznaje nas s posljednjim svjetioničarima istočne obale Jadrana i sa njihovim načinom života. Kroz priče svjetioničara saznajemo i zanimljive anegdote uz živopisne kadrove kojih na ovakvim mjestima nikako ne manjka“.

Na 13. festivalu dječjih klapa u Zadru, koji će se održati 26. svibnja 2023., nastupit će i kotorska klapa Fortuna iz Kotora, voditeljice Nade Baldić.

U nastavku možete pogledati i ostale natjecatelje.

KATEGORIJA DO 14 GODINA

1. ČETIRI KAMPANELA, Rab
voditelj: Nino Kordić
Sve su koke poludile (narodna / obrada: Krešimir Magdić)
Čija je ono divojka (narodna / obrada: Tatjana Zorić)

Rijetki su oni, i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, koji znaju nešto više o Vjenceslavu Čižeku, hrvatskome pjesniku, dugogodišnjem političkom emigrantu i višegodišnjem zatočeniku u jugoslavenskim zatvorima. 

Bijeli ili ljubičasti, ali i drugih boja,  ljiljani su jedni od najrasprostranjenijih biljaka na svijetu. Zbog svog porijekla,  ali i umjerene klimatske zone u kojoj cvjetaju, kao i mogućnosti da prezimi u bašti mogu se naći na gotovo svim kontinentima.

Ponedjeljak, 27. veljače 2023.

U veljači se navršilo 67 godina od smrti jednoga od najvećih hrvatskih pjesnika iz Boke kotorske i zasigurno ponajboljeg bokeljskoga lirika 20. stoljeća Frana Alfirevića. Tim povodom donosimo prilog autora R. Huryja iz 1956. godine.

Pjesnik Boke

(Povodom smrti pjesnika Frana Alfirevića)
U prvim danima mjeseca veljače, ikada je nagla studen prekinula cvat .bojama u sunčanoj Dalmaciji, u Zagrebu, u bolnici, umro je pjesnik Frano Alfirević. Nije više živ.

Ponedjeljak, 27. veljače 2023.

Prebogata je bokeljska povijest, toliko bogata da je iz nje katkad teško izdvojiti važna imena i mjesta. Mjesto je Strp, u sjeverozapadnome dijelu Boke kotorske, poznato po snažnoj pomorskoj tradiciji. Po pučkoj predaji Strpu je ime uvjetovano time što su kuće u mjestu „strpane“ (zbijene) jedna do druge. Struka, dakako, ime tumači drukčije. Tako romanist Orsat Ligorio ime Strp izvodi iz dalmatske imenice STĬRPE ‘deblo, stabljika’.

Uoči Europskog prvenstva, koje je na programu od 12.3. do 17. 3.,  u Andori, jedriličari JK Delfin natjecali su se na uvijek izuzetno kvalitetnoj regati Velika nagrada Mornara,  održanoj  u Splitu od 24.2. do 26. 2.

U subotu 4. ožujka/marta u 18 sati, u kotorskoj katedrali sv. Tripuna, biskup Ivan Štironja, novoimenovani biskup Poreča i Pule, slavit će oproštajnu svetu misu zahvalnicu u zajedništvu s apostolskim nuncijem mons. Francisom Assisijem Chullicattom, nadbiskupom barskim mons. Rrokom Gjonlleshajem, sa svećenicima Kotorske biskupije te uz sudjelovanje časnih sestara, vjernika i prijatelja.

Ansambl „Projekt Lazarus“ iz Zagreba,  održao je sinoć   koncert  stare hrvatske sakralne glazbe (glazba 17. stoljeća), u katedrali sv. Tripuna.

Nedjelja, 26. veljače 2023.

U emisiji Sasvim običan svijet ugostili smo Marka Živića i Robertina Maslovara, pripadnike Službe zaštite Tivat, koji su s crnogorskim nacionalnim timom boravili u Turskoj, nakon što je tu zemlju pogodio razorni potres  6. veljače.

Više o svemu poslušajte u intervjuu.

Stranice