svibnja 2021

Ponedjeljak, 31. svibnja 2021.

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježen je danas u SC Delta City u Podgorici. Tom prigodom otvorena m prigodom otvorenlike Hrvatske obilježen je danas u Delta Cityju u Podgorici je izložba „The Cravat Story“.

Ponedjeljak, 31. svibnja 2021.

Općina Tivat je izvršila nabavku sadnica koje će „Komunalno“ d.o.o. Tivat tijekom narednih dana zasaditi na prostoru Velikog gradskog parka. Ova aktivnost dio je obilježavanja Europskog dana parkova (24. 5.). Nabavljeno je po deset sadnica fejoe (Feijoa sellowiana Berg.) i drijena (Cornus mas L.), kao i pet sadnica eleagnusa (Elaeagnus x ebbingei).

Današnji gost emisije „U svjetlu kulture“ je ravnatelj Novinarske  izdavačke  ustanove  »Hrvatska riječ« Ivan Ušumović iz Subotice, koji nam je približio rad Ustanove te više rekao o svemu. Gospodin Ušumović se osvrnuo na prethodni period tj. utjecaj pandemije na rad Hrvatske riječi, kulturne projekte hrvatske zajednice, kao i na važan događaj,  izgradnju Hrvatskog doma u Subotici tj. polaganje kamena temeljca.

Više o svemu poslušajte u intervjuu.

Današnji gost emisije „U svjetlu kulture“ je ravnatelj Novinarske  izdavačke  ustanove  »Hrvatska riječ« Ivan Ušumović iz Subotice, koji nam je približio rad Ustanove te više rekao o svemu. Gospodin Ušumović se osvrnuo na prethodni period tj. utjecaj pandemije na rad Hrvatske riječi, kulturne projekte hrvatske zajednice , kao i na važan događaj,  izgradnju Hrvatskog doma u Subotici tj. polaganje kamena temeljca.

Više o svemu poslušajte u intervjuu.

Ponedjeljak, 31. svibnja 2021.

Tin Srbić pobjedom na preči osigurao je drugo zlato za Hrvatsku na natjecanju gimnastičkog Svjetskog kupa u Varni.

Nakon Aurela Benovića, koji je bio najbolji na parteru u subotu, aktualni viceprvak svijeta pokorio je preču za dva od dva hrvatskih muških finala u Bugarskoj.

Naša dvostruka ženska finalistica Ana Đerek je nakon četvrtog mjesta na gredi u subotu, u nedjelju na parteru bila šesta te baš kao i Tin i Aurel potvrdila da je spremna za Svjetski kup u Osijeku koji je na rasporedu od 10. do 13. lipnja.

Ponedjeljak, 31. svibnja 2021.

Grad Zagreb danas slavi svoj dan, 31. svibnja, a ove godine dan nakon lokalnih izbora na kojima je dobio novoga gradonačelnika - Tomislava Tomaševića. 

Kao i prijašnjih godina na Dan Grada Zagreba održat će se svečanost, ove godine u Palači Dverce, na kojoj će se zaslužnima uručiti najveće priznanje - Nagrada Grada Zagreba te Medalja grada. Također, dodijelit će se i Nagrada "Zagrepčanka godine", koju će ove godine dobiti Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".  

Šesnaesta samostalna izložba slikarice Jelene Papović upriličit će se  u Muzeju i galeriji Tivat, u utorak 1. 6. 2021. godine,  s početkom u 20:30h.

Projekcijom dokumentarnoga filma i misnim slavljem u čast bl. Ozane Kotorske, koje je predvodio kotorski biskup mons. Ivan Štironja, predstavljanjem knjiga te izvedbom dramske igre posvećene blaženici, u subotu 29. svibnja 2021. održan je program trećega dana 13. Dana hrvatskih svetaca i blaženika. Time je proslavljena 800. obljetnica dolaska dominikanskoga reda u Hrvatsku.

Hrvatska građanska inicijativa čestita svim Hrvaticama i Hrvatima Dan državnosti Republike Hrvatske. Ovaj dan svjedoči o jakoj i nepokolebljivoj državotvornoj svijesti hrvatskog naroda, koji je nakon dugih stoljeća, u teškim uvjetima, a vođen mudrom državničkom politikom, ispunio čežnju o stvaranju samostalne i suverene države. Moramo biti ponosni što živimo upravo u vremenu ostvarenja tog sna kojeg su sanjali mnogi. Žrtva mnogih generacija ugrađena je u temelje demokratske i međunarodno priznate i uvažene Republike Hrvatske.

Nedjelja, 30. svibnja 2021.

Hrvatska danas slavi Dan državnosti prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Dan državnosti ove godine obilježava se na 31. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora kojemu je za predsjednika bio izabran Žarko Domljan.

Konstituiranje novog Sabora, tada još Socijalističke Republike Hrvatske, obavljeno je "u izuzetno svečanom ozračju", zapisao je povjesničar Ivo Perić u knjizi o Hrvatskom državnom saboru.

Stranice