lipnja 2020

Jučer je diljem Kotorske biskupije proslavljen blagdan sv. Petra i Pavla. Najsvečanije je bilo u Bogdašićima, gdje je euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju svećenika Kotorske biskupije predslavio don Filip Janjić, župnik Budve. Pred vjernicima don Filip je  u homiliji istakao značaj sv. Petra i Pavla i pozvao vjerni puk na življenje kršćanskih vrijednosti u svakodnevnom životu. Nakon sv. Mise održana je procesija. Don Dražen Kraljić izrazio je zahvalnost svima, koji su pridonijeli da jučerašnji blagdan bude upravo onakav kako i dolikuje.

Udruga „Stećak“ i Hrvatska matica iseljenika organiziraju Sedmu reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Utorak, 30. lipnja 2020.

Projekcijom dokumentarnog flima "20. godina Osječkog ljeta kulture" u režiji Borisa Šepera te koncertom Rade Šerbedžije i "Zapadnog kolodvora" u ponedjeljak je na osječkom Trgu Vatroslava Lisinskog otvoreno 20. "Osječko ljeto kulture". 

Na XXVII. pojedinačnom i ekipnom prvenstvu Crne Gore za pionire/ke održanom prošlog vikenda u Baru, Mare Jablan je osvojila srebrnu medalju u utrci na 60 m, s vremenom 8,32 sek, u štafeti 4x100; s vremenom 55,63 prvo mjesto; u utrci na 100 m srebrnu medalju s vremenom 13,48 sek; zlato u štafeti 4x300, s vremenom 3:16,26.

Skupština Crne Gore na prethodnom zasjedanju usvojila je Zakon o amnestiji, pri čemu je prihvaćen amandman HGI – ja, Force i SD – a da se zatvorska kazna ne smanjuje za počinitelje teških ubojstava. Naime, kao što je poznato, zastupnici iz dijela skupštinske većine: Adrijan Vuksanović, Ivan Brajović, Boris Mugoša i Genci Nimanbegu uvjetovali su izglasavanje Zakona o amnestiji prihvaćanjem njihovog amandmana. Bez njihovih glasova spomenuti Zakon ne bi mogao biti izglasan.

Ponedjeljak, 29. lipnja 2020.

Predstavljanje novog broja Bokeškog ljetopisa, u organizaciji Hrvatskog građanskog društva -Kotor i Matice hrvatske – Ogranak u Boki, održat će se u Galeriji solidarnosti, 1.7.,s početkom u 20 sati. Bokeški ljetopis je tiskan sredstvima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Bokeški ljetopis će predstaviti: mr. Marija Mihaliček, predsjednica  Ogranka Mh u Boki kotorskoj i  Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica.

U glazbenom dijelu sudjeluje Mandolinski orkestar „Tripo Tomas“.

 

Ponedjeljak, 29. lipnja 2020.

Povodom novonastale situacije održan je sastanak Općinskog  tima za zaštitu i spašavanje Tivat (OTZS) i dogovoreno sljedeće:

 - Da Služba zaštite i spašavanja Tivat (SZS) dezinficira javne površine JPU “Bambi” kao i Doma zdravlja;

- SZS, u suradnji sa Komunalno DOO Tivat, da pripremi plan dalje dezinfekcije javnih površina grada;

- Komunalna policija i inspekcija da pojačaju kontrolu sprovođenja mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

Ponedjeljak, 29. lipnja 2020.

Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Općine  Kotor, u skladu sa svojom djelatnošću iz domena kulture, organizira koncert pod simboličnim nazivom „ Muzika u parku“.  Na koncertu sudjeluju:

 - Kotorske klape: Marineri, Maris, Incanto

- VIS Škuribanda

- Zborovi: SPD „ Jedinstvo“  i  Gradski zbor „ Nikola Ðurkovic“

- Orkestar Gradske muzike Kotor

 Koncert će se održati u prijatnom ambijentu punom zelenila uz spoj mora, prirode i glazbe u Parku Slobode Kotor, s početkom u 21 sat.

Zahvaljujući suradnji Ministarstva kulture i Općine Kotor, zgrada Starog zatvora u Kotoru bit će rekonstruirana i prilagođena novoj namjeni. Radovi na rekonstrukciji počeli su sredinom ožujka, kada je izvođač ušao u potpuno zapušten objekt, koji je neophodno temeljno obnoviti i staviti u funkciju Kreativnog haba. Vrijednost investicije je 1,6 milijuna eura, a završetak radova planiran je u listopadu tekuće godine.

Cjelokupni festival KotorArt je i ove godine dobio pokroviteljstvo UNESCO-a. Na inicijativu Ministarstva kulture, koji je jedan od pokrovitelja festivala, pomoćnik generalnog direktora UNESCO-a, gospodin Firmin Edouard Matoko, je u pismu čestitao KotorArtu, između ostalog i na promociji umjetničkog i kulturnog diverziteta, što je jedna od misija UNESCO-a.

Stranice