veljače 2014

Emitirano: 
Petak, 28. veljače 2014.

Gošća emisije „Bokobran", jedina žena na čelu limene glazbe u Crnoj Gori, pa i u okruženju, profesorica u glazbenoj školi u Tivtu, Nižoj i Srednjoj, gdje predaje dva puhačka instrumenta, trombon i trubu kao i kamernu glazbu, članica je ženske klape „Bellezza", Martina Lukšić.

Petak, 28. veljače 2014.

Tivat - 28. veljače 2014. (Radio Dux) – Gošća emisije „Bokobran", jedina žena na čelu limene glazbe u Crnoj Gori, pa i u okruženju, profesorica u muzičkoj školi u Tivtu, Nižoj i Srednjoj, gdje predaje dva puhačka instrumenta, trombon i trubu kao i kamernu glazbu, članica je ženske klape „Bellezza", Martina Lukšić.
Kapelnica je već pune četiri godine. Kako sama kaže, spojila je profesiju i hobi i uživa u svojim obavezama, a obaveze nisu male. Uz potporu i razumijevanje porodice i prijatelja uspijeva da se dobro organizira jer...„Dan ima 24 sata i sve se može kad se hoće", kaže naša sugovornica.

Tivat, 28. veljače 2014. (Radio Dux) - „ŽIVOT JE", film redatelja Vladimira Perovića, proizveden u produkciji CZK TIVAT, i uz finasijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore, uvršten je u još dva zvanična programa međunarodnih festivala. Prvo će u drugoj polovini ožujka biti prikazan na 11. FIFEQ (Festival etnografskog filma Kvebek) u Montrealu. A onda ga, sredinom svibnja, čeka 8. ETHNOCINECA, Etnografski i dokumentarni filmski festival u Beču.
Da posjetimo: bez riječi komentara ili dijaloga, praćen samo ambijentalnim zvukom, „Život je" prati život ljudi u kršu, njihovu samoću, tišinu, rad. Svi junaci filma dugo hodaju uzbrdo, kroz pusti kameniti prostor, da bi dosegli mjesta na kojima će odraditi nešto što život znači: voda, med, divlja kruška, krompir, hrana za stoku, i, naravno – domet za mobilni telefon, jer i komunikacija život znači...

Kotor, 28. veljače 2014. (Radio Dux) - Formiranje koncepta gradske turističke kartice i izrada digitalnih mapa smještajnih kapaciteta samo su jedni od dokumenata koje je turistička organizacija Kotor pripremila kao osnove za razvoj turizma ove općine. Kako se navodi u priopćenju ove organizacije, u pitanju su dokumenta formirana na bazi utvrdjenih prioriteta u Strateškom planu razvoja općine Kotor. U suradnji sa prof.dr Ivom Županovićem pripremljena su dokumenta i za razvoj ruralnog turizma, kao i program podsticaja sportskog turizma.

U prostorijama Matice umirovljenika Hrvatske u Rijeci 21. veljače održan je Okrugli stol na temu "Položaj Hrvata u Boki kotorskoj" na komu su sudjelovali: ministrica u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković te prof. Đuro Vidmarović, vrsni poznavatelj povijesti ovdašnjih Hrvata.

Četvrtak, 27. veljače 2014.

Kotor, 27. veljače 2014. (Radio Dux) - Hrvatski glasnik u novom 106. broju za veljaču 2014. donosi tekstove o proslavi zaštinika grada Kotora Svetog Tripuna, tradicionalnoj pučkoj svečanosti Tripundansko veče, 45. Prazniku mimoze, razgovor s Mijom Marićem predsjednikom Hrvatskih svjetskih igara, o izložbi fotografija planinara Antonia Škanate i Ivana Perčina, kao i brojne druge aktualnosti.
Hrvatski glasnik možete kupiti ispred katedrale svetog Tripuna u Kotoru, u Župi svetog Roka u Donjoj Lastvi, u Baru kod predsjednika podružnice Vlada Marvučića, u Podgorici, na Trgu Božane Vučinić, i u Herceg Novom u knjižari "So"- po cijeni od 2 eura.

Tivat, 27. veljače 2014. (Radio Dux) - Karnevalske fešte bliže se kraju. Spaljivanje karnevala u Herceg - Novom zakazano je za subotu 1.ožujka u 11 sati na Škveru.
Prčanjski karneval bit će održan u subotu 1. ožujka s početkom u 15 sati - javljaju organizatori prčanjskih karnevalskih svečanosti – NVO „Bope" i Mjesna zajednica Prčanj.
Iz "Harlekina" obavještavaju da karnevalska povorka kreće iz Donje Lastve ispod smokve, VII kvart u 14 sati u nedjelju 2.ožujka, nakon čega je spaljivanje karnevala na lastovskoj rivi.

Četvrtak, 27. veljače 2014.

Tivat, 27. veljače 2014. (Radio Dux) - Dvadeset uzgajivača maslina iz Tivta - registriranih članova Maslinarskog društva "Boka", koji redovito izmiruju članarinu i koji su upisani u Registar maslinara Općine Tivat, jučer su dobili poklone od lokalne uprave.
Svaki od maslinara dobio je po jednu sadnicu masline sorte Žutica, posebne makaze za rezanje maslina i talijansku mrežu za berbu plodova maslina površine 50 četvornih metara. Ovo je inače, jedna od mjera predviđenih ovogodišnjim Programom podrške razvoju maslinarstva i poljoprivrede u Općini Tivat, a lokalna uprava je za jučer podijeljene sadnice i opremu iz svog budžeta izdvojila nešto preko 2 tisuće eura.

Tivat, 26. veljače 2014. (Radio Dux) - U prostorijama Matice umirovljenika Hrvatske u Rijeci 21. veljače održan je Okrugli stol na temu "Položaj Hrvata u Boki kotorskoj" na komu su sudjelovali: ministrica u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković te prof. Đuro Vidmarović, vrsni poznavatelj povijesti ovdašnjih Hrvata.
Zvonimir Deković jedan je dio svoga izlaganja posvetio pojašnjenju prilika u NVO sektoru u Crnoj Gori, dok je veći dio usmjerio na prezentiranje djelovanja hrvatske zajednice kroz njezinu kulturu i tradiciju. Ministrica Vučinović osvrnula se na politički status Hrvata u Crnoj Gori, a profesor Vidmarović, se vidno nadahnuto kao i inače, skoncentrirao na predstavljanje povijesne baštine bokeljskih Hrvata, detaljnije opisane u njegovim knjigama" Hrvati Boke kotorske kroz povijest- Sjećanja i zaborav" i „ Prilog povijesti Hrvata Gornje i Donje Lastve", u izdanju HKZ- Dux Croatoruma. Nakon prezentacije, koja je ocijenjena kao vrlo uspjela, uslijedila je konstruktivna rasprava o daljnjem poboljšanju položaja Hrvata u Boki i Crnoj Gori. Okruglom stolu nazočio je i voditelj riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika Dejan Miculinić.

Srijeda, 26. veljače 2014.

Perast, 26. veljače 2014. (Radio Dux) - Povodom dana osnivanja 28. veljače 1937.god. Muzeja grada Perasta - palača Bujović, organizira kulturni program u petak 28.veljače s početkom u 19 sati.
Otvaranje izložbe „Ženska oglavlja" zakazano je u 19 sati – postavku je uradila etnologinja Danijela Đukić, a izložbu će otvoriti povjesničarka Draginja Radonjić.
U glazbenom dijelu programa, koji počinje u 20 sati, nastupit će soprani : Aleksandra Dobriša i Milica Zdravković, mezzoosopranistica Milica Lalošević i kao korepetitor Dejan Krivokapić.

Stranice