siječnja 2014

Emitirano: 
Petak, 31. siječnja 2014.

„Finansije su osnovni element za rad ovakvog društva, mi imamo uniforme koje su dotrajale, već petanaestak godina traju, instrumenti, koji su relativno skupi, i njih vrijeme nagriza, polovina orkestra ima svoje instrumente što predstavlja svojevrsnu žrtvu. Obzirom da se zovemo Gradska muzika Kotor, očekujemo da bi društvo trebalo da nam obezbijedi makar osnovnu materijalnu podlogu za rad i opstanak. Grad je u 2013.

Podgorica, 31. siječnja 2014. (Radio Dux) - Ministrica bez portfelja Marija Vučinović, jučer se sastala sa novoizabranim veleposlanikom Rumunije Ferdinandom Nađem.
Veleposlanik Nađ je u svom predstavljanju naveo da će osnovni zadaci tjekom njegovog mandata biti podrška Crnoj Gori na putu europskih i euroatlantskih integracija kao i osnaživanje ekonomske saradnje između Crne Gore i Rumunije.On je istakao želju i spremnost da se u narednom periodu maksimalno posveti poboljšanju suradnje Crne Gore i Rumunije.
Ministrica Vučinović je upoznala veleposlanika Nađa sa aktivnostima i inicijativama hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na njihovo učešće na političkoj sceni i doprinos aktuelnim pitanjima europskih i evroatlantskih integracija. Ona je takođe, obavjestila veleposlanika Nađa o budućim aktivnostima koje će biti sprovođene u kampanji koja ima za cilj povećanje podrške građana integraciji Crne Gore u NATO savez i istakla neophodnost prezentovanja široj javnosti svih benefita koje će naša država dobiti ulaskom u alijansu.

Kotor, 31. siječnja 2014.(Radio Dux) - „Finansije su osnovni element za rad ovakvog društva, mi imamo uniforme koje su dotrajale, već petanaestak godina traju, instrumenti, koji su relativno skupi, i njih vrijeme nagriza, polovina orkestra ima svoje instrumente što predstavlja svojevrsnu žrtvu. Obzirom da se zovemo Gradska muzika Kotor, očekujemo da bi društvo trebalo da nam obezbijedi makar osnovnu materijalnu podlogu za rad i opstanak. Grad je u 2013. godini za rad društva koji traje 171 godinu i ima status kulturne institucije od posebnog značaja, obezbjedio samo 2400 eura iz fonda za finasiranje NVO" - kazao je gostujući u emisiji Bokobran predsjednik Gradske muzike Kotor, Ivica Biskupović.
Gradska muzika Kotor osnovana je daleke 1842. godine kada je grupa uglednih građana podnijela zahtjev i pismeni prijedlog za osnivanje orkestra, tadašnjem predsjedniku Marku Paskvaliju. Prvi javni nastup Muzika je imala 29.10. te iste godine sa 24 člana i od tada radi neprekidno 171godinu.

Dubrovnik 31. siječnja 2014. (Radio Dux) - Mnogo puta smo se osvrnuli na teme iz pomorstva, pomorskog i međunarodnog prava Dubrovačke Republike. Sve bi to bilo nezamislivo bez polustoljetnog rada dr. sc. Ilije Mitića (26.prosinca 1921. - 1.veljače 2009.god), rođenog na Mulu, nedaleko crkve blaženoga Gracija. To maleno ribarsko mjesto u Boki kotorskoj zadužilo je hrvatsku kulturu i znanost dvadesetog stoljeća brojnim istaknutim pojedincima. Među njegovim sumještanima trebamo prije svega istaknuti tri godine starijeg kapetana Anto¬na Simovića i osam godina starijeg skladatelja Antuna Kopitovića. Doktora Mitića resila je bokeška duhovitost, ali i vrlina da se s istančanim osjećajem za mjeru kreće kroz težak život koji je bokeljskom Hrvatu nametnulo zlosretno dvadeseto stoljeće. S mnogo duhovitosti dr. sc. Ilija Mitić pričao je svoje dogodovštine o preživljavanju u teškim ratnim godinama, kao i činjenicu kako je kao Bokelj bio predodređen da se bavi pomorskim temama, njegujući pravnu tradiciju Boke.

Tivat, 31. siječnja 2014. (Radio Dux) - Delegacija kanadske kompanije "SNC Lavalin" predvodjena potpredsjednikom Paskalom Cirasom, boravila je u Tivtu gdje se sastala sa potpredsjednik te Općine Krstom Boškovićem i savjetnikom gradonačelnika za međunarodne odnose i ekonomski razvoj Petrom Vujovićem
"Tema sastanka odnosila se na dalje pravce razvoja i ekspanzije kada je u pitanju zračna luka Tivat, kao i ulogu koju u tom projektu ima lokalna samouprava." – saopšteno je juče tim povodom iz kabineta tivatskog gradonačelnika Dragana Kankaraša.

Četvrtak, 30. siječnja 2014.

Tivat, 30. siječnja 2014. (Radio Dux) - U tivatskom nautičkom centru Porto Montenegro u toku je izgradnja i opremanje platforme za slijetanje helikoptera koja će se nalaziti iza parkirališta za automobile u središnjem dijelu kompleksa nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal.
Prvi helikopter već je jučer sletio i poletio sa te lokacije iako radovi na njenom uredjenju još nisu završeni. Helikopterske letove iz Porto Montenegra obavljaće britanska kompanija „The Anonymous" u saradnji sa domaćom kompanijom „Airways Montenegro", a klijentima će se nuditi širok spektar helikopterskih usluga – od panoramskih letova do transfera iz Tivta do aerodroma Podgorica i Dubrovnik, ski-rizorta u Crnoj Gori i sličnog.

Četvrtak, 30. siječnja 2014.

Kotor, 30. siječnja 2014. (Radio Dux) - Donosimo program proslave i nastupa Bokeljske mornacice 809 Kotor na predstojećim Tripundanskim svečanostima.
Nedjelja, 2.2.2014. god . u 18 sati
Mornari prenose relikvijarij do oltara u katedrali. Večernja Misa i kađenje moći.
Ponedjeljak 3.2.2014.god. - TRIPUNDAN
Mornari – kopljanici, čuvaju počasnu stražu na Misama u 10 i 18 sati.

Četvrtak, 30. siječnja 2014.

Tivat, 30. siječnja 2014. (Radio Dux) - „Simfonija kultura"- naziv je koncerta, koji će sarajevski interreligijski zbor „Pontanima" održati u subotu 1.veljače u 19 sati u Centru za kulturu Tivat - Dom "Gracija Petković".
"Pontanima" će nastupiti i u katedrali svetog Tripuna 2.veljače – u nedjelju na Svjećnicu, dan uoči Tripundana, u 10 sati.
Organizatori koncerta su Hrvatsko nacionalno vijeće CG, a suorganizatori Općina Tivat, Hrvatska građanska inicijativa i Centar za kulturu Tivat.

Srijeda, 29. siječnja 2014.

Tivat, 29. siječnja 2014. (Radio Dux) - "Tivatska antikorupcijska akcija" (TAA) naziv je novoformirane NVO i internet-portala koji je pokrenula grupa intelektualaca iz Tivta, sa ciljem da edukuju i animiraju gradjane da prijavljuju i spriječavanju korupciju i sukob interesa u djelovanju prvenstveno lokalne uprave.
"Ciljevi udruženja su borba protiv korupcije i zloupotrebe ovlašćenja u lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima, i uopšte u institucijama sistema, promocija solidarnosti i društvene odgovornosti za socijalno ugrožene grupe građana, zaštita prirode, promocija nauke, umjetnosti, i duhovnih znanja, tead na podizanju urbanističke i arhitektonske kulture."- saopštili su osnivači nove NVO i portal na adresi www.antikorupcijativat.me .

Stranice