MRVICE ZA INSTITUCIJU KULTURE OD POSEBNOG ZNAČAJA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 31. siječnja 2014. - 12:22
Autor: 

„Finansije su osnovni element za rad ovakvog društva, mi imamo uniforme koje su dotrajale, već petanaestak godina traju, instrumenti, koji su relativno skupi, i njih vrijeme nagriza, polovina orkestra ima svoje instrumente što predstavlja svojevrsnu žrtvu. Obzirom da se zovemo Gradska muzika Kotor, očekujemo da bi društvo trebalo da nam obezbijedi makar osnovnu materijalnu podlogu za rad i opstanak. Grad je u 2013. godini za rad društva koji traje 171 godinu i ima status kulturne institucije od posebnog značaja, obezbjedio samo 2400 eura iz fonda za finasiranje NVO" - kazao je gostujući u emisiji Bokobran predsjednik Gradske muzike Kotor, Ivica Biskupović.
Gradska muzika Kotor osnovana je daleke 1842. godine kada je grupa uglednih građana podnijela zahtjev i pismeni prijedlog za osnivanje orkestra, tadašnjem predsjedniku Marku Paskvaliju. Prvi javni nastup Muzika je imala 29.10. te iste godine sa 24 člana i od tada radi neprekidno 171godinu.

Danas "Gradska muzika Kotor" ima oko 25 članova, a pored tradicionalnih, na repertoaru su i novi aranžmani popularnih kompozicija.
O tome kako danas živi ova institucija kulture od posebnog značaja, o finansiranju, mogućnostima, podmlađivanju orkestra, putovanjima, programima i planovima, govorio je njen predsjednik Ivica Biskupović.
Više poslušajte u emisiji "Bokobran".