Proslava Dana Europe u kozmopolitskom Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. svibnja 2014. - 14:27
Autor: 

Centralna proslava Dana Europe za Crnogorsko primorje održana je danas u Kotoru  u sklopu projekta „EU znači DA, vrijednosti, politike i standardi”.

Brojne goste, Izaslanstva EU, Ministarstva vanjskih poslova i EU integracija, kao i diplomatskih predstavnika u Crnoj Gori na glavnom gradskom trgu dočekali su učenici srednjih i osnovnih škola iz Kotora, Budve i Tivta, koji su dijelili propagandne brošure, zastavice, crtali simbole Europske unije, uz zvuke kotorske Gradske muzike, nastupa mažoretki, djece iz vrtića i Folklornog ansambla “Nikola Đurković”.

Svečanost se nastavila pred najreprezentativnijim objektom europske kulture u Crnoj Gori, katedralom Svetog Tripuna, gdje je zbor kotorske Muzičke škole izveo himne CG i EU.

Bokeljska mornarica odigrala je kolo a nastupio je i zbor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo".

Brojni turisti, koji su se zatekli na Trgu ispred katedrale s oduševljenjem su propratili program uz pitanja: o čemu se radi, je li je Crna Gora ušla u zajednicu naroda- s obzirom da organizatori nisu obezbjedili zvaničnog voditelja programa.

Zvanični dio proslave nastavljen je u dvorani Kulturnog centra, gdje su se zvanicama obratili u ime organizatora NVO "Delfin" Ljilja Radunović, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije Alberto Kamarata i Milivoje Jurišić, sekretar pregovaračkog tima Crne Gore za ulazak u EU.

"Multikulturalnost i skladan multikonfesionalni život oduvijek su bile glavne karakteristike života u Kotoru. To značajno nasleđe naših predaka nastojimo da njegujemo i danas. Zadovoljni smo napretkom Crne Gore u oblasti vladavine prave, kao i primjeni ostalih europskih standarda. Sa optimizmom očekujemo ulazak naše države u EU i NATO", kazala je Ćatović.

„Delegacija EU nastaviti će i dalje podržavati Crnu Goru na njenom europskom putu, promoviranju europskih vrijednosti i Šumanove ideje. Kotor je dragulj Jadrana, dio Svjetske baštine i europska kapija Crne Gore" kazao je Alberto Kamarata, zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori.

Sekretar pregovaračkog tima Crne Gore za ulazak u EU Milivoje Jurišić kazo je kako Europsku Uniju ne treba idealizirati ali da treba znati da je EU danas najprogresivnija i najnaprednija zajednica naroda.

"Možda nije stara koliko kotorske zidine ali njena postojanost govori da je to uspješan projekat koji ima sadržajnu prošlost i blistavu budućnost" – zaključio je Jurišić.

Najboljim ekipama srednjih škola u kvizu znanja o Europskoj Uniji uručene su nagrade, nakon čega su prigodni program izveli Folklorni ansambl „Nikola Đurković“, karnevalska grupa „Karampana“ i  „Šjore od mota“.

Projekt “EU znači DA, vrijednosti, politike i standardi” realizira Eko centar “Delfin” iz Kotora, dok su partneri današnje proslave bili RTVCG i Općina Kotor.

Govore zvaničnika možete poslušati u našem audio zapisu.

Audio: Marija Ćatović - Gradonačelnica Kotora

Audio: Alberto Kamarata - Šef Delegacije EU

Audio: Milivoje Jurišić - Sekretar pregovaračkog tima Crne Gore

Audio: Ljilja Radunović NVO Delfin

Tags: