Premijera kazališne predstave "Providenca"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 17. srpnja 2014. - 13:25
Autor: 

Danas je u Galeriji ljetnjikovca Buća u Tivtu održana press konferencija povodom novog producentskog projekta Centra za kulturu Tivat, predstave "Providenca" koja će premijerno biti odigrana u nedjelju, 20. srpnja u 21,30 sati u velikoj sali CZK Tivat.

"Srećni smo i zadovoljni , čast nam je što smo radili ovaj projekat, ostvarilo se ono što smo na početku programski zacrtali. Opet je tu naša samostalna produkcija sa gostima iz Beograda, sa domaćim snagama, sa Centrom za kulturu kao producentskom kućom. Ono što je meni kao producentu važno to je da programski u pozorišnom smislu nismo odstupili; nastavlja se taj naš mediteranski kod u pozorištu. Velika nam je čast i zadovoljstvo što ovakva jedna ekipa na čelu s piscem Stevanom Koprivicom i rediteljem Egonom Savinom, ovom glumačkom ekipom koja je ovdje danas prisutna, u nedjelju ćemo biti u situaciji da pozorišnoj publici Tivta, Boke, a ja bih rekla slobodno i Crne Gore, pokažemo što smo to u proteklih tridesetak dana uradili", kazala je direktorica Centra za kulturu Tivat, Milena Radojević.

Redatelj predstave, Egon Savin, o predstavi je kazao: "Bez rizika nema rezultata u pozorištu. Čehov postavlja dva velika problema. Prvi i najveći problem pozorišta uopšte je takozvana scenska istina. Postoje glumci koji su u nekim trenucima u svojoj karijeri dodirnuli tu istinu, postoje glumci i reditelji koji su proveli celi život u teatru i koji to nikad nisu napravili. A kod Čehova bez toga na sceni ne možete niti da govorite niti da se krećete". Savin ističe da se u početku nije usudio raditi Čehova, te da mu je ovo bio najteži kazališni zadatak, ali da su zadovoljni ishodom.

"Gledajući nekoliko predstava ovde, primetio sam da Tivat ima pozorišnu publiku i to je vaš najveći kvalitet", kazao je Savin.

"Sjajna je ekipa glumaca iz Beograda i nas domaćih, tako da smo uspjeli da razbijemo sve strahove koje smo imali u početku, jer Čehov je izuzetno težak pisac i treba naći ključ za igranje Čehova. Ništa se ne događa u njegovim romanima: ljudi jedu, piju, rade, a u stavri se ispod toga događaju velike drame. Potrebno je sve to vidjeti, što je za glumce dosta teško, ali imali smo velikog pomagača Egona, koji nas je maksimalno navodio i razvijao moć viđenja u tom pravcu, tako da sam ja izuzetno miran i mirno čekam premijeru", kazao je glumac Mladen Nelević.

Glumac Nebojša Ilić Cile, koji gluma ujka Vojina u predstavi kazao je da tijekom rada osjećao tremu i veliku odgovornost, ali i tihu radost. Cile ističe da mu je bilo jako mu je bilo jako uzbudljivo radeći, i da s radošću iščekuje premijeru predstave.

"Ovo je plemeniti komad, ne znam kad sam se osećao ovako potpuno predanim tome što radim. Mislim da smo napravili jedan dobar rezultat. Ja sam inače tremaroš, ali sada pred publiku izlazim potpuno miran", kazao je glumac Vojin Ćetković.

Generalni pokrovitelj premijere predstave "Providence" je CKB, sponzor- HTP Mimoza, pokrovitelj- Općina Tivat.