O Romima, različitosti i Novoj godini

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 31. prosinca 2014. - 14:18
Autor: 

Božićno vrijeme je vrijeme darivanja.U ovim hladnim danima koji su poseban doživljaj za sve nas koji ih dočekujemo i provodimo u toplim domovima, rađaju se promišljanja i o drugima koji nemaju takav ugodan blagdanski ambijent. Jedno takvo lijepo promišljanje s nama je podijelio i Dragan Popadić koji je nedavno organizirao humanitarnu akciju za mališane na Koniku. O Romima, njihovoj osebujnosti i Novoj godini, čitajte u njegovom tekstu koji vam, uz njegovu suglasnost, prenosimo u cijelosti.

 

"Podjelom paketa sa odjećom i obućom romskim mališanima iz naselja Konik u Podgorici Radio Tivat je zaokružio ovogodišnje humanitarne akcije. Pitali su me "Zašto Konik, zar nema siromašnih i u Tivtu?" Odgovorio sam "Zašto ne? Ima siromašnih u našem gradu, ali nema golih i bosih".

Ovo je vrijeme kad različiti imaju probleme. Romi, posebno. A to je narod koji nema junačkih pjesama. Možda jedini na svijetu. Oni pjevaju o ljubavi, gladi, putovanju, usamljenosti. Ne pjevaju ratu i ratnim junacima. Oni žive u sadašnjosti. O budućnosti ne razmišljaju. Zato ih mi i ne razumijemo. Ili nećemo da ih razumijemo. Suviše su miroljubivi. Volimo ciganske pjesme, ali ne bismo voljeti Roma za zeta. Poštujemo mi ljudska prava, ali.. I mi bismo kao i oni u drumovanja, ali... Nije da ih ne volimo, ali... Nekako su različiti.
Različiti su uvijek imali probleme. Zbog drugih, ne zbog sebe. A različit je bio Gilgameš, Isus, Hamlet, Oskar Vajld, Tesla. Danas ne pamtimo iste. Pamtimo različite. Pitanje je kuda ide planeta. Hoće li različiti biti izdvojeni, prokaženi, progonjeni. Ne bi me čudilo jer je glupost neuništiva.
Romi ne misle o budućnosti, ali Romi imaju budućnost. Kao i svi mi. Nesavršena bića koja tumaraju ovom čudnom planetom.
Mališanima sa Konika želim srećnu Novu 2015. godinu!"

Dragan Popadić