Glazbeno putovanje u srcu Adventa

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 20. prosinca 2014. - 18:46
Autor: 

Sinoć je u župnoj crkvi sv. Ane u Đurićima održan po repertoaru i kvaliteti izvedbe izniman predbožićni koncert vokalnog ansambla "Exultet" iz Čapljine pod ravnanjem prof. Gabrijele Glavinić.

Okupljeno slušateljstvo iz Đurića, Bijele, Herceg Novog i ostalih okolnih mjesta, imalo je prigodu na jedinstveni način doživjeti adventsko iščekivanje kroz glazbeno putovanje ka misteriju Božića koje je vodilo kroz vrijeme i prostore, spajajući različite zemlje i kulture Europe. Posebnost koncertnog repertoara ogleda se u pomno odabranim skladbama koje odgovaraju duhu liturgijskog vremena a nastajale su periodu od V. do XXI. stoljeća. Stoga valja istaknuti izvedbu skladbi čiji postanak seže u daleko V. st. , tzv. "O Antifona" ili "Velikih Antifona", dragulja liturgijske, gregorijanske glazbe, koje je većina slušateljstva mogla čuti po prvi puta, budući u našem podneblju nema kompetentnih glazbenih sastava koji bi aktivno izvodili gregorijansku glazbu. Uz navedene skladbe, "Exultet" je izveo i druge gregorijanske kompozicije na originalnom latinskom jeziku ili u prijevodu na hrvatski, od kojih su neke bile obrađene za višeglasni zbor, što je uvelike poznata praksa u mnogih skladatelja koji su svoje nadahnuće pronalazili upravo u blagu gregorijanske baštine. Ovim nesvakidašnjim odabirom repertoara,  VA "Exultet" je oduševljenoj publici dočarao važnost i vrijednost njegovanja gregorijanike, koja je nekada bila standardno liturgijsko pjevanje Katoličke Crkve, a danas, zbog zahtjevnosti, sve se rjeđe susreće i pri većim crkvenim zborovima.

Drugi dio repertoara bio je posvećen umjetničkim kompozicijama kao i umjetničkim obradama za višeglasni zbor tradicionalnih adventskih ili božićnih popijevki, koje pripadaju različitim narodima Europe. Tako su se mogle čuti popijevke na starohrvatskom, ukrajinskom, engleskom, francuskom, talijanskom, španjolskom, srpskom, slovenskom i hrvatskom jeziku. Sinoćnji koncert je također imao i jasnu ekumensku notu s obzirom na to da se većina skladbi predstavljenih bokeljskoj publici redovito izvodi podjednako u katoličkim kao i protestantskim crkvama, a na programu su bila i djela koja pripadaju pravoslavnoj crkveno-glazbenoj tradiciji.

Dojmljivi su bili pozitivni odjeci u slušateljstvu a i slobodna interakcija dirigentice i zbora s publikom, te topla i prisna atmosfera koja je sve posjetitelje koncerta dodatno obradovala. Na kraju koncerta prigodnu riječ zahvale u kojoj je istaknuo važnost poštivanja liturgijskog vremena i njegova glazbena sadržaja prigodom organizacije koncerta, uputio je mjesni župnik don Robert Tonsati, a druženje uz pjesmu nastavilo se i ispred crkve.