Izložba fotografija „Stihija, ljudi, vrijeme“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 11. travnja 2014. - 10:40
Autor: 

 „Stihija, ljudi, vrijeme“ naziv je izložbe dokumentarnih fotografija, koja je otvorena sinoć u Galeriji Ljetnjikovca „Buća – Luković“ u Tivtu, kao sjećanje na katastrofalni zemljotres 15. travnja 1979. godine.

Članovi Foto kino i video klub „Mladost“ iz Donje Lastve su, svojim fotoaparatima i kamerama, zabilježili posljedice zemljotresa na teritoriji općine Tivat  koji je teško pogodio čitavo crnogorsko primorje prije 35 godina.

Otvarajući izložbu prof. Neven Staničić je kazao kako dokumentarna fotografija je upravo najinteresantija i najdragocenija u vrijeme velikih nepogoda nedaća, ljudskih sudbina, rata. Ova izložba je divan  primjer da ljudi jednostavno požele uzeti fotografski aparat i počnu snimati povjest.

„Mi smo u Tivtu imali amatere koji su u stvari veliki profesionalci i u tim vremenima uzeli foto aparat, obišli Tivat te snimili ono što se u tim trenucima dešavalo. Autori ovih fotografija  Anton Marković, Krsto Tomičić, Zvonko Raičević i Stanko Berberović su u tom trenutku osjetili potrebu uzeli aparate i to je ono najljepše što se moglo dogoditi Tivtu u to vrijeme. Ovakav način praćenja dogadaja je dio tradicije obrazovanja i onoga što je Fotokino klub „Mladost“ decenijama radio sa svojim članovima. Ovo je na neki način i bogatsvo grada Tivat. Autorima koji su nam omogućili ovo sjećanje čestitam na hrabrosti i umjeću – kazao je Neven Staničić.   

Pored brojnih građana koji su se prisjetili tog vremena, izložbi su prisustvovali tadašnji predsjednik SO Tivat Anđelko Stjepčević i predsjednik Izvršnog odbora SO Tivat Mato Krstović.

Organizatori izložbe su Foto kino i video klub „Mladost“ iz Donje Lastve i tivatski Centar za kulturu.