Vodostaj Save opada, prve procjene štete - stotine milijuna kuna

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. svibnja 2014. - 11:27
Autor: 

Na poplavljenim područjima istočne Hrvatske i dalje je teško, iako vodostaj Save opada. Prema najnovijim i, konačno, službenim podacima državnog Stožera za zaštitu i spašavanje - iz Gunje, Strošinaca, Račinovaca, Rajeva Sela te djelomično iz Posavskih Podgajaca do sada je evakuirano oko 11 tisuća stanovnika. Dvije tisuće smješteno je u više prihvatnih centara, ostali su kod obitelji i prijatelja. Na terenu je 800 vojnika, 300 vatrogasaca, 740 pripadnika Crvenog križa i 50 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

Prema prvim procjenama Ministarstva poljoprivrede riječ je o šteti i do sto milijuna kuna. No ona će na stambenim objektima biti znatno veća - i do 400 milijuna. Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva, uoči izvanredne sjednice Vlade poslijepodne u Županji, rekla je kako će trebati obnoviti i do 3 tisuće obiteljskih kuća.

Odlukom ministra zdravlja proglašena je opasnost od epidemije za područje cijele Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te gradova Pleternice, Lipika, Kostajnice i Dvora na Uni. To podrazumijeva mobilizaciju zdravstvenih radnika, nabavu opreme, lijekova i niz drugih mjera. Hrvatski zavod za javno zdravstvo mora izraditi plan provedbe.

Iz državnog Stožera izvijestili su kako su Oružane snage od subote podijelile 5150 obroka i dostavile više od 35.000 litara vode evakuiranima. A Crveni križ javlja da su građani dosad uplatili 17 milijuna 600 tisuća kuna za unesrećene u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Iz Ministarstva socijalne politike poručuju da su najpotrebnije gumene čizme svih brojeva, plastični pribor za jelo, plastične čaše, sredstva protiv komaraca te baterije i svjetiljke svih vrsta.