U Dinaridima moguće velike zalihe nafte, pregovori sa Shellom

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. travnja 2014. - 14:10
Autor: 

Planinski masiv Dinarida na dijelu koji se nalazi u sastavu Bosne i Hercegovine mogao bi skrivati ogromne zalihe nafte, ustvrdio je ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Erdal Trhulj izražavajući uvjerenje kako će potraga za "crnim zlatom" koju uskoro planira započeti naftni gigant Shell potvrditi takve prognoze.

"Istraživanja iz devedesetih godina (20.st.) govore da su na području Dinarida moguća značajnija nalazišta nafte. Geologija tog prostora je ista kao na području juga Italije gdje se procjenjuju zalihe od 5 milijardi barela nafte", kazao je Trhulj u intervjuu za sarajevski internetski portal klix.ba.

Vlada Federacije BiH trenutačno pregovara sa Shellom o dodjeli koncesije za istraživanje nalazišta nafte, a taj se multinacionalni naftni gigant opredijelio da koncesiju traži upravo za područje Dinarida a ne, primjerice, tuzlanskog bazena za kojega je ranije dokazano da krije određene zalihe nafte.

Prema prijeratnim istraživanjima, na dubini do kilometar i pol na širem području Tuzle postoje zalihe od barem 300 milijuna barela nafte.

"Shell se ipak opredijelio za pregovore o koncesiji na području Dinarida iako zna za ranije potvrđene količine na području Tuzle. To je, uz već potvrđeno postojanje pojedinih elemenata karakterističnih za naftu na ovom području, nama signal da smo na dobrom putu i da ćemo naći kvalitetne zalihe na Dinaridima", drži Trhulj.

Vlada Federacije BiH ranije se opredijelila da različite dijelove svog teritorija ponudi različitim koncesionarima zainteresiranim za potragu za naftom.

Iskazujući zainimanje da u tome sudjeluje, Shell je naznačio kako bi u taj posao bio spreman investirati oko 700 milijuna dolara. Ukoliko se pregovori uspješno okončaju ugovor bi trebao biti potpisan do kraja godine, a plan je da Shell dobije koncesiju na istraživanja na razdoblje od 25 godina.

Istraživanja bi se radila na potezu od sjeverozapada BiH preko Bihaća, Drvara ka Mostaru te u pravcu Metkovića.

Pretpostavlja se kako se zalihe nafte na području Dinarida, koje prelazi i granicu s Hrvatskom, kriju na dubini između četiri i osam tisuća metara.

Da bi se otkrilo jedno nalazište trebat će napraviti barem tri bušotine, a za svaku od njih Shell će trebati izdvojiti po 75 tisuća dolara.