Talijanski prosecco prestigao je šampanjac

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 08. ožujka 2014. - 16:56
Autor: 

Talijanski prosecco prestigao je šampanjac u 2013. po količini prodanog pića, objavili su u petak predstavnici talijanske vinske industrije. U 2013. prodano je 307 milijuna boca prosecca, pjenušca koji se proizvodi u sjevernoj Italiji, za razliku od 304 milijuna boca francuskog šampanjca, izjavio je Giampietro Comolli, voditelj gospodarskog promatračkog centra talijanske vinske industrije OVSE.

Prošle je godine izvezeno 11,5 posto više boca prosecca nego u godini ranije, dok je u Italiji prosecco zabilježio pad prodane količine za 1,8 posto. Ukupan promet prosecca u 2013. bio je 3,071 milijardi eura, a pojačanim izvozom proizvođači nastoje kompenzirati smanjenu potrošnju zbog krize u Italiji.

Talijanski proizvođači prosecca protive se registraciji hrvatskog prošeka zbog sličnosti u imenu, iako je riječ o potpuno različitim tradicionalnim pićima. Italija je čak osnovala odbor koji brežuljkasto područje Conegliano i Valdobbiadene u području Trevisa na sjeveru zemlje, u kojemu se proizvodi prosecco, kandidirati za upis na Unescov popis svjetske kulturne baštine. Na tome području u 15 općina nalazi se 6.100 hektara vinograda.