Sudjelovanje hrvatskog turizma u novom europskom pristupu kineskom tržištu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 01. travnja 2014. - 13:24
Autor: 

Europa s obzirom na rastuću važnost kineskog tržišta u europskom i svjetskom turizmu izuzetno pomno promatra to tržište, kreirajući za njega i novi pristup prilagođen kineskim potrebama, a dio toga je i najnovija brošura Europske komisije za putovanja (ETC) "Meet the Chinese Travellers" u čijoj su pripremi sudjelovali i predstavnici hrvatskog turizma te Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Taj se sektor, kako se doznaje iz HGK, uključio u pripremu brošure na inicijativu ETC-a (European Travel Comission) te je sudjelovao i u ispitivanju prilagodbe tvrtki rastućem kineskom tržištu zajedno s Europskim udruženjem touroperatora-ETOA i Kineskim institutom za istraživanja trendova emitivnih putovanja Kineza-COTRI.

Sve je to dio novog i sustavnog marketinškog pristupa EU-a kineskom tržištu s ciljem integrirane promocije europskih destinacija, među kojima i Hrvatske koja također iz godine u godinu bilježi poraste s tog tržišta.

Tako je bilo i prošle godine kada je u Hrvatsku, po podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), došlo 43 tisuća kineskih turista ili 30 posto više nego u 2012., a tek nešto manji porast od 26,3 posto ti su turisti ostvarili sa 65 tisuća noćenja.

Iz HGK-ovog Sektora za turizam ističu da u Hrvatskoj trenutno 30-ak turističkih agencija imaju dopusnicu za rad s kineskim agencijama, a uz njih i ostali su turistički subjekti te muzejske i ostale institucije pokazali interes i uključili se u ispitivanja odgovarajućeg marketinškog pristupa kineskim turistima.

Iako se u Hrvatskoj kineski turisti u prosjeku zadržavaju relativno kratko, tek pokoji dan, jer u istoj turi često obilaze više susjednih zemalja i njihova odredišta i atrakcije, njihova potrošnja i dolasci većinom u izvanljetnim mjesecima poželjni su za svaku zemlju koja razvija turizam.

Kina se, naime, u zadnjih deset godina u svjetskom turizmu 'nametnula' kao najbrže rastuće turističko tržište, što je posljedica brze urbanizacije, rasta raspoloživog dohotka i smanjenja ograničenja putovanja u inozemstvo stanovnika te najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Potvrđuju to i podaci da je obujam međunarodnih putovanja kineskih putnika porastao s 10 milijuna u 2000. na 83 milijuna u 2012., što je otprilike prosječan godišnji rast od 19 posto u tom razdoblju.

Po zadnjim podacima Svjetske turističke organizacije-UNWTO, Kina je prošle godine sa 102 milijarde američkih dolara zabilježila najveću potrošnju među svim emitivnim zemljama, a ujedno je bila i na drugom mjestu po broju ostvarenih putovanja te na četvrtom prema broju ostvarenih noćenja na svijetu.