Papa Franjo posjetio Tursku

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 01. prosinca 2014. - 12:36
Autor: 

Proteklog vikenda Papa Franjo bio je u ekumenski i državnički posjet Turskoj.


Poglavar Katoličke crkve nakon dolaska u Ankaru posjetio je mauzolej Oca turske domovine i utemeljitelja suvremene sekularne Republike Turske te prvog predsjednika Mustafe Kemala Ataturka.

Vjerska snošljivost i borba protiv islamskih ekstremista, te sirijske izbjeglice bile su glavne teme razgovora Pape i šefa turske države Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Ahmeta Davutoglua.

U govoru pred konzervativnim islamskim predsjednikom Erdoganom
Papa je istaknuo kako svi građani, bez obzira na vjeroispovijest, trebaju imati jednaka prava i dužnosti. Pozvao je na međuvjerski dijalog kako bi se dokinuli svi oblici fundamentalizma te poručio da je za zaustavljanje radikalnih islamista u Iraku i Siriji važnija borba protiv gladi i siromaštva nego vojna intervencija.

Uoči posjeta Turskoj Franjo je osudio napade na vjerske manjine u Iraku i pozvao je muslimanske vođe da se jasnije distanciraju od takvih postupaka.

Drugog dana svog posjeta Turskoj, Papa se pomolio u glasovitoj Plavoj džamiji u Istanbulu, a potom je kratko bio u bazilici Aja Sofiji.

Jučer se sastao sa carigradskim patrijarhom Bartolomejom, i kako prenosi agencija AFP, napisali  zajedničku izjavu: "Molimo za mir u Ukrajini, zemlji drevne kršćanske tradicije, i pozivamo sve strane u sukobu da krenu putem dijaloga i poštovanja međunarodnog prava. Ne možemo prihvatiti Bliski istok bez kršćana koji su ondje ispovijedali Isusovo ime 2000 godina.

 

Papa Franjo u više je navrata isticao želju za zajedništvom s pravoslavnim crkvama.

"Jedina stvar koju želi katolička crkva i što ja tražim kao biskup Rima  je jedinstvo s pravoslavnim crkvama", rekao je Franjo.

Da bi istaknuli ozbiljnost svojih riječi Franjo i Bartolomej, koji sebe često nazivaju prijateljima, pojavili su se na balkonu sjedišta carigradske patrijaršije držeći se za ruke praćeni pljeskom male skupine vjernika.