Novi performans Marine Abramović

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 15. lipnja 2014. - 12:02
Autor: 

Slavna konceptualna umjetnica Marina Abramović osmislila je novi performans posebno za londonsku Galeriju Serpentine pod nazivom "512 sati", koliko će vremena od srijede 11. lipnja provesti u toj galeriji "pomičući granice fizičkog i mentalnog".

Riječ je o umjetničinom prvom velikom performansu nakon njezine velike retrospektive u newyorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) pod nazivom "The Artist is Present" iz 2010., kada je tijekom tri mjeseca pozivala posjetitelje da sjednu njoj nasuprot i u tišini je koliko god dugo žele gledaju u oči.

Srpska umjetnica sa stalnom newyorškom adresom, koja samu sebe u šali naziva "bakom performansa", postat će osam sati dnevno tijekom 64 dana do 25. kolovoza "domaćica" Galerije Serpentine, čija će vrata osobno svako jutro u 10 sati otvarati, te ih uvečer u 18 sati zaključavati.

Performans će se odvijati u posve ispražnjenom prostoru Galerije, a umjetnica će na raspolaganju imati samo sebe i neke jednostavne rekvizite koji neće biti odmah vidljivi, poput rasklopivih stolica i stolova, a koje neće nužno ni koristiti. Važan dio performansa bit će i sami posjetitelji, koji će biti pozvani da joj se pridruže u "ostvarivanju jedinstvenog trenutka u povijesti performansa".

Oni će, naime, u galeriju ulaziti kroz "sobu za dekompresiju 21. stoljeća", u kojoj će metaforički i doslovno morati ostaviti svu svoju "prtljagu": kamere, fotoaparati, tableti, pametni telefoni i digitalni satovi spremat će se u posebne ormariće, a natpis "puna kuća" značit će da je svih 160 popunjeno, pa iz Galerije upozoravaju na mogućnost gužvi i dugotrajnog čekanja u redu.

Kada prođu "čišćenje", posjetitelji ulaze u prostor Galerije, gdje mogu ostati od tri minute do tri sata. Kako tijekom dana uopće neće jesti – već samo uvečer, nakon zatvaranja Galerije - Abramović se za performans ozbiljno priprema, te je izgubila i nešto na težini.

Pomagat će joj skupina u crno odjevenih asistenata koje naziva "čuvarima"; riječ je o studentima umjetnosti koji su i sami prošli intenzivan trening.

Kako se ističe na mrežnim stranicama Galerije, ogoljena priroda performansa u cijelosti se nadovezuje na umjetničino zanimanje za "povijesno dobro utemeljen odnos umjetnosti i 'ništavila'; ideje odsustva materijalnog u umjetničkoj praksi".

"Ideja praznine - minimalizma, redukcije i jednostavnosti - nedjeljiv je dio njezine više od 40-godišnje umjetničke karijere, koja ju je često 'sve više i više vodila ka sve manjemu i manjemu', što je umjetničin dugoročni cilj. Taj put ka nematerijalnosti doveo ju je do sadašnjeg jedinstvenog trenutka u njezinu radu, kruna kojega je performans pripremljen za Galeriju Serpentine", stoji u najavi.

Svake večeri točno u ponoć na mrežnim stranicama www.thespace.org i www.serpentinegalleries.org Abramović će objavljivati "dnevnik