Izložba kočija u povodu 200. obljetnice Bečkog kongresa

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. rujna 2014. - 10:46
Autor: 

Izložba "Bečki kongres u kočijama", s kočijama i raskošnom opremom, otvara se večeras u Muzeju carskih kočija u sklopu Muzeja povijesti umjetnosti (KHM) u Beču.

Izložba je organizirana u povodu 200. obljetnice Bečkog kongresa, koji je od rujna 1814. do lipnja 1815. bio središte svjetske politike, a svrha mu je bila postaviti nove granice na političkoj karti Europe nakon Napoleonovih ratova i njegova vojnog poraza.

Izložba obuhvaća šezdesetak eksponata među kojima su odore, kočije, ulja na platnu i panoi, a trajat će do 9. lipnja iduće godine.

"Raskošne dvorske odore, uglavnom crne i crvene, protkane zlatnim nitima, te elegantne, uglavnom crne kočije s pozlaćenim ručkama i carskim grbom posebno su izrađene i dizajnirane za kongres i prvi se put nakon restauriranja predstavljaju javnosti", rekla je na konferenciji za novinare direktorica Muzeja carskih kočija Monica Kurzel-Runtscheiner.

Poznato je da se na Bečkom kongresu plesalo u ritmu valcera, no manje je poznato da je za njegove potrebe izrađeno još 170 raskošnih kočija kojima su se sudionici mogli besplatno voziti uz ispunjenu tiskanicu.

"Svi su se dobro zabavljali, a car Franjo Prvi plaćao je račune", rekla je direktorica Kurzel- Runtscheiner. Carska poruka bila je: "Svima udovoljiti i ispuniti želje, ali ne smije previše stajati."

Za kongres se planiralo oko milijun guldena, no troškovi su na kraju bili veći od milijun i pol.

Izložba, istaknula je direktorica muzeja, s bogatstvom raskošnih eksponata daje neobičan uvid u Bečki kongres.

Sudionike kongresa - političare, monarhiste, lobiste s pratnjom, ali i znatiželjnike, trebalo je u to doba nekamo smjestiti, prevoziti i zabaviti pa se taj međunarodni skup ocjenjuje kao preteča modernoga kongresnog turizma u Beču.

Bečki kongres okupio je predstavnike glavnih europskih velesila kako bi raspravljali o postavljanju novih granica na političkoj karti Europe, a kako pišu austrijski mediji ovih dana u povodu njegove 200. obljetnice, "mnoge su odluke o teritorijalnom oblikovanju već prije bile donesene".

U Beču će se u povodu te obljetnice održati mnoge manifestacije, među kojima i međunarodna konferencija "Bečki kongres i njegove globalne dimenzije".