Dječak prvi zvao u upomoć s korejskog trajekt

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. travnja 2014. - 10:38
Autor: 

Prvi poziv u pomoć s tonućeg korejskog trajekta uputio je dječak drhtavog glasa, tri minute nakon što je brod izveo kobni posljednji zaokret, objavili su u srijedu spasioci koji su iz trajekta dosad izvukli 121 tijelo.

Dječak je nazvao broj hitne službe koja ga je proslijedila vatrogascima, a oni obalnoj straži dvije minute poslije. Potom su uslijedili pozivi hitnoj službi još dvadesetak djece, rekao je Reutersu dužnosnik vatrogasne službe.

"Spasite nas! Mi smo na brodu i mislim da tone", prenijela je novinska agencija Yonhap riječi dječaka koji se poput 180 osoba još smatra nestalim.

Brod, na kojem je bilo 476 putnika od kojih 339 djece, nagnuo se i prevrnuo u roku dva sata, no uzrok nesreće ostaje nepoznat.

CNN navodi da su u utorak uhićena još dva člana posade, pa je sada pritvoreno njih devetoro, uključujući i kapetana.

Nekoliko članova posade, među njima i kapetan, napustilo je tonući trajekt dok je putnicima rečeno da ostanu u kabinama, tvrde očevici.

Brojna djeca nisu dovodila u pitanje upute starijih, što je normalno u hijerarhijskom korejskom društvu i svoju su poslušnost platili životima, navodi Reuters.

Pozivajući se na jednog člana posade, BBC prenosi da se čamci za spašavanje nisu mogli spustiti u vodu jer je brod bio nagnut. Spuštena su samo dva od 46 brodskih čamaca.

Akcija spašavanja pretvorila se u rutinu u kojoj policijski čamci redovito s mjesta nesreće dovoze tijela stradalih na obližni otok Jindo.

Obitelji nestalih mire se s činjenicom da preživjelih nema, prenosi s lica mjesta reporter BBC-a.