Virus u borbi sa stanicama raka

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 28. svibnja 2015. - 10:06
Autor: 

Virusna imunoterapija, bazirana je na direktnom napadu na stanice raka. Virus, koji je genetski modificiran, ne može se vezati na zdrave stanice, već samo na stanice raka.
Znanstvenici su došli do nevjerojatne spoznaje prilikom traganja za lijekom kojim bi se mogao liječitit rak. Ovo otkriće šokiralo je kako njih tako i cijeli svijet. Novi način borbe protiv stanica raka je genetski modificiran virus za kojeg su znanstvanici uspjeli dokazati da uspješno napadaju stanice tumora, piše The Independent.
Specijalist koji je radio na ovom istraživanju je potvrdio da je kod pacijenata koji su bili tretirani modificiranim virusom herpesa smanjena količina tumorskih stanica. Ovo je ujedno i prvo otkriće, potkrijepljeno dokazima, o suzbijanju tumorskih stanica kod oboljelih od neke vrste raka.
Kod pacijenata kojima je dijagnosticiran neki oblik raka koji je ušao u fazu u kojoj se više ne može operirati, pacijenti kojima je dana ova virusna terapija živjeli su i do 20 mjeseci duže od od onih koji nisu bili liječeni ovom vrstom terapije.
Dok su kod nekih pacijanata u ranijim stupnjevima bolesti rezultati bili nešto skromniji, medicinski istraživači napominju kako je ovo otkriće jedan veliki napredak ka cilju, a to je pronalazak lijeka za ovu tešku bolest. Također, znanstvenici napominju da je ovo tek prvi korak pri traženju odgovora po pitanju borbe sa zločudnom bolesti, bolesti raka.
Ova metoda, nazvana virusnom imunoterapijom, bazirana je na direktnom napadu na stanice raka. Virus, koji je genetski modificiran, ne može se vezati na zdrave stanice, već samo na stanice raka.
Kada se spoji na zaraženu stanicu uništava je iznutra. Multiplicira se i natjera imunosni sustav na reakciju koji potom kreće u borbu sa zaražnim stanicama, stanicama raka.
Ostali oblici imunoterapija koji uključuju stimulacija tijela da razvija vlastiti imunološki sustav za borbu protiv raka, koji se sa stanicama raka bori pomoću protutijela umjesto virusa, već su razvijeni u uspješne lijekove. Znanstvenici se nadaju da će ova najnovija virusna metoda u kombinaciji s ostalim lijekovima biti uspješna u borbi protiv raka.
Nalaze istraživanja britanskih znanstvenika preuzela je jedna od vodećih američkih farmaceutskih kuća, a isti su već poslani svim vodećim svjetskim laboratorijima kako bi im bila baza za daljnji razvoj lijeka.
"Uvijek smo na viruse gledali kao na neprijatelje protiv kojih se trebamo boriti. Sada je konačno otkrivena njihova prava svrha, a to je borba protiv stanica raka. Konačno smo uspjeli", rekao je profesor Paul Workman, voditelj Instituta za istraživanja bolesti raka u Londonu.
Studija koja je objavljena u časopisu Medicinske onkologije, uključivala je 436 pacijenata kojima je dijagnosticirana bolest raka kože u već podmukloj fazi, kojeg nije bilo moguće operirati. Više od 16 % pacijanata na ovu terapiju počelo je reagirati tek nakon 6 mjeseci od početka liječenja. Kod nekoliko pacijenata reakcije na virusnu terapiju javljale su se i nakon tri godine od tretiranja.
"Njihova je prvotna zadaća bila da uđu u tijelo i ubiju stanice raka, te da one zdrave, pritom ostave netaknute. Ono što se dogodilo i ono što je najvažnije je da su virusne stanice, spojene na stanice raka, natjerale imunosni sustav da krene u borbu protiv stanica raka", objasnio je Alan Melcher, profesor medicinske onkologije i bioterapije na Sveučilištu u Leedsu.
Iako je modificirani virus herpesa u ovom istraživanju primjenjen samo u liječenju stanica raka kože, znanstvenici su uvjereni kako se isti virus može ponovno modificirati, ne bi li se uspješno 'spojio' na ostale stanice, ostalih vrsta ove zloćudne bolesti, te tako uspješno natjerao imunosni sustav da prepozna 'neprijatelja u tijelu' te da se počne boriti protiv njega.
Poznato je da upravo virusi napadaju ljudske stanice i negativno utječu na njih. Znanstvenici su ih uspjeli modificirati i usmjeriti ih na one štetne, usmjeriti ih ka cilju kojeg trebaju napadati, a to su stanice raka.
Virus herpesa odabran je iz razloga što znanstvenici na njemu rade već desetljećima, a prije nekoliko godina otkrivena su neka njegova pozitivna svojstva koja su u ovoj priči iskorištena za borbu protiv stanica raka.
Znanstvenici su uvjereni da će uskoro pronaći način modifikacije virusa za obranu ili napad na stanice raka ostalih vrsta, osobito raka glave, vrata, mjehura i jetre koji su u porastu. Ovu vrstu terapije već su počele razmatrati zdravstvene organizacije diljem svijeta, stoga bi uskoro mogla postati službenim načinom liječenja od raka.