Tekuća voda pronađena je na Marsu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 29. rujna 2015. - 9:08
Autor: 

NASA-ini znanstvenici otkrili su tragove koji ukazuju na to da tijekom ljetnih mjeseci na Marsu ima tekuće vode, što povećava izglede da na Crvenom planetu postoji neki oblik života, prenose svjetski mediji, a važno otkriće objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Mjerenja iz orbite Marsa pokazala su da na tom planetu tijekom ljetnih mjeseci ima vode u tekućem stanju. Tada voda teče niz strme kanjone, padine i kretere, a do najnovijih spoznaja znanstvenici su došli zahvaljujući novim tehnologijama koje omogućuju analizu kemijske karte površine Marsa što ju je snimila NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter.

Otkrili su tragove soli koji se formiraju samo u prisutnosti vode. Instrumenti su otkrili nekoliko stotina metara duge tragove koji izgledaju kao da teku niz strmine.

Tamni tragovi, široki nekoliko metara, prvi su put na površini ovog planeta otkriveni prije četiri godine. Obično su se javljali u proljeće, širili tijekom ljeta i nestajali najesen. Dosad nije bilo potvrde da je riječ o vodi.

Postojanje tekuće vode povećava mogućnost postojanja mikroba, odnosno života, ističe glavni autor istraživanja Lujendra Ojha s Instituta za tehnologiju u američkoj Georgiji, piše BBC.

Znanstvenici još ne mogu sa sigurnošću kazati otkud dolazi voda. Pretpostavljaju da izlazi iz podzemnog leda, slanih izvora ili se kondenzira iz Marsove atmosfere te vjeruju da je voda puno slanija nego ona na Zemlji zbog načina na koji nastaje.

Otkriće bi moglo utjecati na to da svemirske agencije ubuduće svoje misije planiraju ovisno o tomu ima li ondje vode, a koristi od toga mogli bi imati i astronauti.

Rezultati istraživanja Lujendre Ojhe i njegovih kolega objavljeni su u časopisu Nature Geoscience.

 Ključna osoba na toj konferenciji, oko koje su svjetski mediji usredotočili svoju pažnju je znanstvenik Lujendra Ojha, s Tehnološkog instituta Georgia u Atlanti, koji je radio upravo na dokazima o snimljenim tragovima na Marsu, koji imaju značajke koje upućuju da je riječ o tekućoj vodi na tom planetu.

Ojha je tijekom proučavanja fotografija površine Marsa, odstranio sjene i svjetlosne smetnje na njima, samo da bi otkrio tamne, prstolike oblike koji su se tijekom vremena mijenjali po obrascu koji je konzistentan s tekućom vodom.

Ojha je svoje otkriće nazvao "slučajnim", ističući da isprva nije imao pojma što bi otkriveni oblici na tlu mogli biti. Otad je posvetio "godine istraživanja" tome da pokuša dokazati da je riječ upravo o tragovima koje je ostavila tekuća voda.

Implikacije ovog otkrića mogle bi biti ogromne, jer tekuća voda je i dalje najbolji indikator da je život nekoć postojao, ili tek može nastati na Crvenom planetu.