Osigurani prvi udžbenici za srednjoškolce hrvatske nastave u Srbiji

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. siječnja 2021. - 10:38
Autor: 

 Prvi put od formiranja hrvatskih odjela na srednjoškolskoj razini prije 14 godina Srbija je osigurala udžbenike na hrvatskom jeziku, koji su u skladu s programom nastave i učenja, objavili su u srijedu mediji na hrvatskom u Vojvodini.

Udžbenike koji su hrvatski profesori u Vojvodini sa srpskog preveli na hrvatski jezik prvi su dobili učenici prvoga razreda subotičke Gimnazije.

„Oni su četrnaesta generacija gimnazijalaca nastave na hrvatskom jeziku i prvi su koji će imati udžbenike na svojemu materinskom jeziku koji su sukladni važećem programu nastave i učenja“, izjavila je članica Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Margareta Uršal na primopredaji udžbenika u sjedištu tog zastupničkog tijela Hrvata u Srbiji.

Profesori i učenici kažu da su do sada koristili udžbenike iz Hrvatske ali oni se nisu u cijelosti poklapali s planom i programom srbijanskog ministarstva prosvjete.

Zbog toga su morali sami prevoditi udžbenike, pripremati prezentacije, improvizirati i „snalaziti se“, rekli su oni.

Novi udžbenici prate nastavne jedinice općeobrazovnih predmeta pa će ih moći koristiti učenici strukovnih srednjih škola, dodala je Margareta Uršal.

Navela je kako će ova generacija imati udžbenike i za iduće godine školovanja te da su od prošle godine udžbenici osigurani i za sve učenike hrvatskih razreda osnovnih škola.

Osiguravanje udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku dugo godina je bilo na popisu otvorenih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske, odnosno položaja hrvatske manjine u Srbiji.

Obrazovanje na materinskom jeziku koje godišnje prati oko 500 učenika odvija se u pet osnovnih i tri srednje škole u Subotici, i jednoj osnovnoj školi u mjestu Bački Monoštor.