Google mijenja ime u Alphabet

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 11. kolovoza 2015. - 9:13
Autor: 

Google je objavio da će promijeniti ime u Alphabet, čime će biti stvorena nova holding kompanija čija će najveća podružnica u vlasništvu biti Google kakvog svijet zna. Koosnivač Googlea Leri Pejdž je ovu šokantnu vijest objavio poslije zatvaranja berzi, uz navode da će Alphabet činiti veliki broj kompanija, između ostalih i Google. On je naveo i da će web stranica nove kompanije glasiti abc.xyz.

“Kako smo Sergej Brin i ja napisali u originalnim osnivačkim pismima prije 11 godina, Google nije konvencionalna kompanija i ne želi postati jedna od takvih. U okviru toga, mi smo rekli da očekujemo da ćemo ući u oblasti koje se čije veoma spekulativnim ili čak čudnim kada se u obzir uzme naše sadašnje poslovanje. Od početka smo željeli više, da radimo važne i bitne stvari s resursima koje imamo“, naveo je Pejdž.

Google se našao pod određenim pritiskom nakon što su njegovi osnivači odlučili da investiraju u projekte poput automobila sa velikom autonomijom, pametnih kućnih uređaja, balona koji vrše dostavu i revolucionarnih medicinskih istraživanja. 

Ovakav potez, stvaranje kompanije u osnovi veće od Googlea će dati investitorima veći uvid u to kako Google troši svoj novac. Sve akcija Googlea će automatski postati akcije Alphabeta, a na berzanskom tržištu nastavit će da postoje pod nazivima GOOG i GOOGL. Poslije Pejdžove objave cijena akcija Googlea, odnosno Alphabeta je skočila za pet posto. 

Pejdž će biti novi CEO kompanije Alphabet, predsjedničko mjesto će ići Brinu, Erik Šmit će biti imenovan za izvršnog predsjednika, a Dejvid Dramond će biti sekretar. Njih četvorica će nominalno napustiti Googla, a poziciju CEO u toj kompaniji poduzeće Sudar Pičaj. Kompanije koje su do sada poslovale u okviru Googlea a koje nisu deo internet biznisa, kao što su Life science, Calico, X lab, Nest neće više biti dio Googlea već Alphabet-a, ali će YouTube, Android, Google maps i drugi će i dalje biti dio Googlea.